Blijft lastig: clubs die eigen rechter spelen

Berouw komt na de zonde, maar kennelijk moet tussendoor eerst opportunisme worden overwonnen.

Illustratie Anniek Tijmes

Ja, echt, „iedereen staat erachter”, zegt Jan Smit, voorzitter van Heracles Almelo. Vanavond speelt zijn club voor eigen publiek tegen FC Groningen zonder smaakmakers Oussama Tannane en Iliass Bel Hassani. Gevolg van een ruzie tijdens de verloren wedstrijd tegen AZ afgelopen zondag, die dooretterde tot in de kleedkamer. De clubleiding greep in. Sanctie: beide spelers geschorst voor twee duels. En daar heeft iedereen vrede mee, meent Smit. De spelers in kwestie, trainer John Stegeman, zelfs de zaakwaarnemers van de twee.

Na de week van het wangedrag – met het vermeend spugen van Roda-speler Anco Jansen naar de scheidsrechter tot de klap van Anouar Kali die de kaak van ploeggenoot Kristoffer Peterson brak op de training van FC Utrecht – leek de mores in het Nederlandse voetbal even helemaal zoek. Maar toen was daar ineens de disciplinaire voortvarendheid van Heracles. Een groot contrast met het gebrek aan doortastendheid bij Utrecht, dat Kali eerst niet en toen toch maar wel schorste.

Pittig besluit van Heracles, dat toch strijdt tegen degradatie. „Ach, met die twee erbij hebben we de laatste vier wedstrijden ook geen punt gepakt”, zegt Smit. Maar serieus: „Je moet niet kijken of ze goed voetballen. Dan verlies je je geloofwaardigheid. Je slechtste speler wegsturen is niet zo moeilijk. Als je al eens hebt gewaarschuwd, moet je een daad stellen.”

Opportunisme niet gepikt

In disciplinaire zaken ontbreekt iedere lijn wanneer clubs zelf overgaan tot straf. Duidelijk is wel dat opportunisme niet gepikt wordt en de publieke opinie wel degelijk van invloed is, zoals de kwestie-Kali bewees. Nadat de middenvelder tijdens een ruzie op de training Pedersen had geslagen, en in zijn razernij ook spitstrainer Danny Koevermans raakte, hield Utrecht het aanvankelijk bij een (forse) boete.

Kali werd zondag uitgefloten door het eigen publiek. Een inktzwarte dag, zei directeur Wilco van Schaik. Bij Utrecht-trainer Rob Alflen begon vrijdag al de wroeging – „hadden we het niet anders moeten doen?” – en maandag liet Van Schaik weten dat hij verantwoordelijk was voor het niet schorsen van Kali. „Een grove inschattingsfout”, en zo werd Kali alsnog geschorst voor drie duels.

Berouw komt na de zonde, maar tussendoor moet vaak nog opportunisme overwonnen worden. Feyenoord liet het wangedrag van spits Graziano Pellè onbestraft toen hij vorig seizoen in de spelerstunnel bij FC Twente een spoor van vernieling achterliet. De week erop wachtte Ajax. Toen de Italiaan zich in de Klassieker opnieuw misdroeg met een elleboogstoot – en een tv-verslaggever in een interview Ajax- sympathieën verweet – zette Feyenoord de Italiaan alsnog voor twee wedstrijden langs de kant en nam de club hem de aanvoerdersband af. De KNVB ging daar overheen met vier duels.

Machteloos

Beter meteen pro-actief schorsen? Oud-trainer Aad de Mos, tegenwoordig analist, zegt dat Rob Alflen van FC Utrecht voor de „rest van zijn carrière een geloofwaardigheidsprobleem” heeft. „De komende tien jaar zal er nooit meer zoiets ernstigs gebeuren. Dus bij elk vergrijp dat lichter is dan iemands kaak breken, staat hij eigenlijk machteloos, want dan kan hij diegene niet schorsen.” Zo’n ernstig vergrijp „heb ik in dertig jaar niet meegemaakt”.

Toen De Mos, als trainer van Vitesse, Theo Janssen eens wegens „minachting van assistent-trainers” op de bank zette, vertrok de speler vloekend en tierend naar huis nog voor de wedstrijd begon. Maar tot een schorsing voor werkweigering kwam het niet. „Ik had mijn punt al gemaakt door hem er naast te zetten. Ik heb hem daarna niet geschorst voor het wegrijden. Het gaat erom dat spelers en staf accepteren wat er gebeurt. Janssen had spijt, toen was het klaar.”

Draagvlak in de spelersgroep is volgens Smit bepalend. Hij zegt dat de schorsing van zijn twee ruziemakers niets te maken heeft met de opwinding rond Kali. „Het gaat er niet om of heel Nederland er mee bezig is of niet, of wat er bij Utrecht is gebeurd. Het gaat om normen en waarden.” En zo is het Willem II dat dubbel kan profiteren . Gisteren al won de Tilburgse club van Utrecht zonder Kali, zondag wacht een gehavend Heracles.

Bart Hinke