Biograaf Doris Lessing verzuipt in archief en ontslaat zichzelf

Doris Lessing kort nadat aan haar de Nobelprijs voor Literatuur is toegekend (Foto EPA/ANP)

De executeurs van het testament van Doris Lessing kunnen op zoek naar een nieuwe biograaf, zo schrijft The Guardian.

De beoogde biograaf van Lessing, Michael Holroyd, geeft in de Britse krant aan de taak niet te kunnen volbrengen. Holroyd werd ruim twintig jaar terug door Lessing zelf benaderd om de biografie te schrijven, maar hij is inmiddels 80 jaar oud en acht zichzelf niet jong genoeg meer om de klus af te ronden.

Holroyd, die in het verleden een gewaardeerde biografie van Graham Greene schreef, zegt dat Lessings archief “absolutely enormous” is en denkt dat hem niet genoeg dagen op aarde geschonken zijn om delen ervan om te zetten in een boek.

Een aardig detail is dat Holroyd naast de biograaf ook een van de executeurs van Lessings testament is. Hij besloot daarom “zichzelf te ontslaan” en met zijn collega’s de zoektocht te starten naar een nieuwe biograaf.

Dat laatste moet wel lukken. Volgens Holroyd hebben er zich inmiddels meerdere kandidaten gemeld, academisch en niet-academisch, en zal er nog dit voorjaar een knoop worden doorgehakt.

Doris Lessing overleed in 2013 op 94-jarige leeftijd. Ze is onder andere bekend van het feministisch getinte The Golden Notebook uit 1962. Een ander bekend werk van Lessing is The Grass is Singing (haar debuut), waarin ze het racistische klimaat beschreef in de voormalige Britse kolonie Zuid-Rhodesië (nu Zimbabwe) aan de hand van de liefdesrelatie tussen een blanke vrouw en een zwarte man op een boerderij.

Lessing ontving in 2007 de Nobelprijs voor Literatuur.