Bagdad heft na bijna 12 jaar ‘Saddam-avondklok’ op

Checkpoint in Bagdad, dat vanaf zaterdag bevrijd is van de avondklok. Vier belangrijke wijken worden gedemilitariseerd. Reuters / Khalid al-Mousily

Ingesteld kort nadat Bagdad begin april 2003 in handen viel van Amerikaanse troepen en vandaag dan ‘eindelijk’ door premier Haider al-Abadi beëindigd: de avondklok die gold voor de hoofdstad van Irak. Het besluit moet weer een beetje het gevoel van het normale leven terugbrengen in Bagdad.

Nadat Amerika in maart 2003 Irak binnentrok en nog geen drie weken later het regime van Saddam Hussein viel, resulteerden nieuw verworven vrijheden van de Irakezen al gauw in onder meer plunderingen. In het oosten van Bagdad werd twee dagen na de val van Saddam de eerste avondklok ingesteld om een toenemende wetteloosheid, ook in diverse andere steden, tegen te gaan. Tot vandaag gold een straatverbod tussen middernacht en vijf uur ‘s ochtends, een tijdspanne die door de jaren heen nogal eens varieerde.

Al-Abadi nam het besluit vandaag nadat hij gisteren een bezoek bracht aan de veiligheidsdiensten in Bagdad, meldt AFP. Het wijst op een wijziging van koers die lang in het teken stond van bestrijding van geweld in de hoofdstad. Afgelopen zomer rukten strijders van IS in Irak nog succesvol op richting Bagdad en het Iraakse leger is, hoewel de hoofdstad momenteel niet meer zwaar bedreigd wordt, nog steeds bezig de verloren grond te heroveren.

De premier legde verder ook wapengebruik en de bewegingsvrijheid van ordetroepen, soms veredelde milities, aan banden in enkele wijken waar moord en kidnapping welig tierde. In die wijken wordt de avondklok direct opgeheven, zaterdag zal Bagdad dan volledig bevrijd zijn van nachtelijke restricties.

    • Jules Seegers