Bewonderaar aanslagen Parijs in Jemen gedood door drone

Een van de kopstukken van Al-Qaeda’s tak in Jemen die onlangs nog de aanslagen in Parijs toejuichte is bij een drone-aanval omgekomen. Harith al-Nadhari zou samen met nog drie andere leden van het terreurnetwerk eind januari dodelijk getroffen zijn.

Videostill van een online boodschap verspreid door de mediatak van Al-Qaeda in Jemen van 22 januari met daarop Harith al-Nadari. AFP / Al-Malahem MEdia

Een van de kopstukken van Al-Qaeda’s tak in Jemen die onlangs nog de aanslagen in Parijs toejuichte is bij een drone-aanval omgekomen. Harith al-Nadhari zou samen met nog drie andere leden van het terreurnetwerk eind januari dodelijk getroffen zijn.

Al-Nadhari, naar verluidt tussen de 30 en 40 jaar oud, sprak onlangs lovend over de terreuraanslag op de redactie van Charlie Hebdo en was vaak te zien met een witte tulband op zijn hoofd tijdens zijn regelmatige video-optredens als religieus leider. De geestelijke was een van de weinige publieke figuren namens de Jemenitische tak van Al-Qaeda, weet AFP.

Het prijzen van de aanslag op Charlie Hebdo gebeurde in een recente video. Al-Nadhari zei daarin ook graag meer soortgelijke aanslagen te willen zien. Al-Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP), zoals de tak bekendstaat, eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op de redactie van het satirische weekblad op. Niet lang daarna, op 31 januari, vuurde de Amerikaanse drone een raket af op een voertuig in het zuiden van Jemen met daarin Al-Nadhari en drie handlangers.

Volgens AP is de echte naam van de geestelijke Mohammed al-Mursjidi en studeerde hij af aan de Imam Universiteit in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Het instituut zou worden gezien als een bastion van sunnitische hardliners waar militanten geronseld worden. Aan het hoofd staat de geestelijke Abdul-Majid al-Zindani die door de Verenigde Staten wordt gelabeld als ‘global terrorist’.

    • Jules Seegers