Apathisch Feyenoord staat derde plaats af aan effectief PEC Zwolle

Zowel Feyenoord als Twente leverde gisteren punten in. Vooral PEC Zwolle profiteerde hiervan.

Spits Colin Kazim-Richards treurt na het verlies tegen Heerenveen. Foto Peter Lous/ANP

Een onherkenbaar spelend Feyenoord is de derde plaats in de eredivisie kwijt. De Rotterdammers verloren gisteravond in Friesland in een spectaculaire wedstrijd met 3-1 van SC Heerenveen. Nieuwe nummer drie is PEC Zwolle, dat thuis met 4-0 van FC Dordrecht won.

Feyenoord begon goed. Na aan half uur kwam de ploeg op 0-1 door een vernietigend schot van Colin Kazim-Richards hoog in de rechterkruising. Alle kritiek van de afgelopen maanden – de Turks-Engelse spits scoort te weinig, gisteren was zijn achtste competitiedoelpunt – leek hij zo voor even weg te werken.

Feyenoord krijgt dit seizoen veel complimenten voor het dominante en verzorgde combinatievoetbal. Maar na de voorsprong speelde de ploeg apathisch in het Abe Lenstra Stadion. In de woorden van Feyenoord-coach Fred Rutten: „Hautain.”

Typerend was het optreden van de 20-jarige verdediger Terence Kongolo – een van de sterkste Feyenoorders dit seizoen. Hij speelde slordig en stapelde fout op fout. Kort voor rust miste hij een grote kans op de 0-2. Het was de opmaat naar de nederlaag; in de tegenaanval maakte de Zweedse middenvelder Simon Thern gelijk.

Ook kenmerkend voor het verval bij de Rotterdammers was de blunder van doelman Kenneth Vermeer in de tweede helft. Voor de winterstop werd hij nog bejubeld voor zijn katachtige reddingen, nu grabbelde hij op een afstandsschot van aanvaller Sam Larsson (2-1). De Zweed besliste een kwartier voor tijd ook het duel: 3-1.

„De wijze waarop wij na de gelijkmaker van Heerenveen hebben gespeeld, past niet bij ons”, zei Rutten. „We hebben zelf een situatie gecreëerd waarin we onze eigen vijand waren. Dit is een wedstrijd die je hebt in een reeks van 34 en natuurlijk is dat pijnlijk”, zei hij tegen de NOS.

Zwolle

PEC Zwolle profiteerde van de offday bij Feyenoord. De bekerwinnaar van vorig seizoen speelde niet goed, maar het was genoeg om het zwakke FC Dordrecht ruim te verslaan. Doelpuntenmakers waren Stef Nijland (twee), Sheraldo Becker en Ben Rienstra.

Verrassend was de nederlaag van subtopper FC Twente bij ADO Den Haag – dat tegen degradatie knokt. De thuisploeg won met 2-0. „Als je denkt dat je na drie overwinningen op rij het wel op 87 procent kunt doen, dan verlies je van een ploeg die beter als team speelt”, zei Twente-coach Alfred Schreuder.

Het was de eerste zege van ADO onder het nieuwe bewind van de Chinese eigenaar Wang Hui, die eerder in de week nog vrolijk mee trainde.