Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Akkoord over regering Jemen na respijt Houthi-rebellen

Een zwaarbewapende militie bewaakt de toegang tot het hotel in Sana'a waar de partijen vandaag onder aanvoering van de VN een uitweg zochten uit de politieke crisis in Jemen.
Een zwaarbewapende militie bewaakt de toegang tot het hotel in Sana'a waar de partijen vandaag onder aanvoering van de VN een uitweg zochten uit de politieke crisis in Jemen. ANP-EPA / Yahya Arhab

Een merendeel van de partijen in Jemen is er vandaag dan toch in geslaagd een tijdelijk landsbestuur te vormen. Deze presidentiële raad leidt het land voor een jaar, waarna een definitieve regering moet zijn geïnstalleerd. Dit meldt Reuters over de door de VN aangestuurde onderhandelingen vandaag in Sana’a.

Het akkoord volgde nadat gisteren de deadline hiervoor was verstreken. Deze was vastgesteld door de in de hoofdstad Sanaa dominante Houthi-rebellen. Zij brachten vorige maand de regering ten val waarop president Abed Rabbo Mansour Hadi opstapte. Het leger had toen al sinds september een zware strijd geleverd met de sji’itische Houthi’s.

Zij gaven zondag de verschillende groeperingen nog drie dagen de tijd om samen met hen tot een compromis te komen. De onderhandelaars hadden dus wat langer nodig, maar slaagden wel in hun opzet. De vijfkoppige raad zal worden geleid door Ali Nasser Mohammed, die Zuid-Jemen leidde voordat het land samenging met Noord-Jemen.

Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterboer schreef eerder al in NRC Handelsblad dat de Houthi’s in feite al aan de macht zijn sinds ze in september vorig jaar de hoofdstad Sana’a en andere delen van het noorden veroverden. De Houthi’s eisten na verloop van tijd betere vertegenwoordiging in het parlement en de staatsinstellingen. Om hun eisen kracht bij te zetten omsingelden ze januari het presidentieel paleis en gijzelden ze de president in zijn ambtswoning.