‘Aanslagpleger Fallujah komt uit Amsterdam’

Pro IS-demonstranten tijdens een demonstratie in de Haagse Schilderswijk. Foto: ANP

De man die gisteren in Fallujah een zelfmoordaanslag pleegde, zou een van de sprekers zijn geweest bij de IS-demonstratie in Den Haag, vorig jaar. Volgens de NOS en RTVNH komt de man uit Amsterdam.

Tijdens die demonstratie in de Haagse Schilderswijk werden antisemitische leuzen geroepen en liepen betogers rond met vlaggen van Islamitische Staat. De 32-jarige Lotfi S. was toen een van de twee sprekers.

De NOS en RTVNH melden vanochtend dat S. de vermoedelijke dader van een zelfmoordaanslag in de Iraakse stad Fallujah is. Ook tegenover het ANP is dit bevestigd.

Omvang aanslag onbekend

Berichten dat een Nederlander achter die aanslag zou zitten, kwamen gisteren naar buiten via SITE, een organisatie die extremistische bewegingen monitort:

Twitter avatar siteintelgroup SITE Intel Group IS Claims Suicide Bombing by Dutch Fighter in al-Fallujah http://t.co/L39cSNI8SZ

Dat kon toen niet door het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd worden. Ook de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) kon geen bevestiging geven, maar stelde wel dat het ‘aannemelijk is dat het om een Nederlander gaat omdat er eerder door Nederlanders in Irak aanslagen zijn gepleegd’. S. zou in dat geval de derde Nederlander zijn die in Irak een zelfmoordaanslag heeft gepleegd.

De AIVD kon vanochtend de berichtgeving niet bevestigen. Een woordvoerder van de NCTV herhaalt dat het ‘aannemelijk is’ dat een Nederlander achter de aanslag zit. Er is vooralsnog geen verificatie.

Wat het doelwit van de aanslag was, is niet bekend. Ook blijft onduidelijk of er slachtoffers bij de explosie zijn gevallen.

    • Philippus Zandstra