A59 en A50 vrijgegeven, zware ochtendspits verwacht

De snelweg A50 bij Nistelrode was na een winterse bui spekglad geworden. Foto: ANP/AS MEDIA

De VID en de ANWB verwachten vandaag een zware ochtendspits. Op verschillende plaatsen ligt een sneeuwdek van enkele centimeters op de weg. Rond Den Haag en Rotterdam zijn de wegen ook wit. De meeste spitsstroken zijn of worden geopend.

Update 10.15: De sneeuwbuien hebben er vanmorgen voor gezorgd dat het de drukste ochtendspits van het jaar was, meldt de ANWB. Er stond rond 08.10 uur al ruim 550 kilometer file in het hele land waar 150 kilometer normaal is. De sneeuw is vooral gevallen op wegen waar het normaal al heel erg druk is zoals de A2, A16 en de A27 en in delen van de Randstad. De files zijn nu nagenoeg overal opgelost:

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer De #A12 Arnhem -> Utrecht bij de afrit Wageningen is vrijgegeven. De file lost snel op.

De snelwegen rond Oss zijn vrijgegeven. Rond 05.50 uur maakte Rijkswaterstaat bekend dat de A50 in zuidelijke richting weer toegankelijk is voor verkeer. De A59 en de A50 in noordelijke richting (een strook van 26 kilometer tussen Veghel en knooppunt Ravenstein) werden eerder vannacht geopend.
De ijslaag op de wegen is door Rijkswaterstaat van de banen gehaald. Gisteravond zorgde de gladheid voor een verkeersinfarct. Pas in de nacht was de baan vrij om te strooien.

Twitter avatar Rijkswaterstaat Rijkswaterstaat De rijbaan #A50 is vrij. De omleiding is opgeheven.

Rijkswaterstaat waarschuwt dat het donderdagochtend in delen van het land nog steeds of opnieuw glad kan zijn en dat sneeuwbuien voor hinder kunnen zorgen.

Twitter avatar Rijkswaterstaat Rijkswaterstaat Naast op de A50 en A59 wordt er op dit moment ook volop gestrooid in Noord-Holland, Friesland en Zeeland. http://t.co/i79G4SGMeY Wees alert!

(ANP)