Vonns familie klapt de handen stuk, maar Fenninger wint

Het ontvangstcomité aan de finish, bestaande uit de complete familie van Lindsey Vonn en haar vriend, de golfer Tiger Woods, klapte de handen stuk en balde glorieus de vuisten nadat Vonn op de Raptorpiste in de snelste tijd naar beneden was gekomen. De eerste titel op de WK skiën in Vonns achtertuin in Vail leek een feit. Maar helaas voor Vonn en haar familie werd het op de Super-G ‘slechts’ brons, omdat eerst de Sloveense Tina Maze en vervolgens de Oostenrijkse Anna Fenninger sneller waren. Het kampioensfeestje werd gevierd door Fenninger, de olympisch kampioen van Sotsji op dit onderdeel.

Vonn droeg haar verlies waardig, maar klaagde met recht over de weersomstandigheden, die van de Raptorpiste een kleine loterij maakten. Nadat eerst de piste als gevolg van sneeuwval met vijf poortjes was ingekort en de start werd verlegd naar het steilste gedeelte, speelde de wind een invloedrijke rol. Bij velen, onder wie Vonn en andere favorieten als de Zwitserse Lara Gut en de Liechtensteinse Tina Weirather, stak bovenin een tegenwind op. Waar Gut en Weirather uiteindelijk ver van het podium verwijderd bleven, toonde Vonn haar klasse op het onderste gedeelte van de piste, waar het windstil was. Dankzij haar snelheid verzekerde Vonn zich tenminste van een medaille.

In de schaduw van Vonn, die als skikoningin altijd de schijnwerpers op zich gericht weet, ontwikkelt Fenninger (25) zich zo zoetjesaan tot haar troonopvolgster. De skiester uit Salzburg, die ook vanwege haar uiterlijk opvalt, heeft in één jaar tijd een indrukwekkende prijzenlijst opgebouwd. Na haar olympische titel in Sotsji won ze de algemene wereldbeker – Die Kristallkugel – die onder skiërs als het hoogst haalbare wordt gezien. En nu is Fenninger ook wereldkampioen. Zij is bovendien de eerste skiester die op de Super-G zowel olympisch als wereldkampioen is geworden. Haar commentaar na afloop: „Het doet me vooral goed dat ik het hoge niveau na ‘Sotsji’ heb kunnen vasthouden.”