Wie verdienen aan de beursgang van Bols en GrandVision? (hint: zij zelf niet)

Foto iStock

Allebei zijn ze er blij mee: we gaan naar de beurs!

Jeneverstoker Bols gaat vandaag, brillenbedrijf GrandVision (eigenaar van Pearle en Eye Wish) vrijdag. Een beursnotering is goed voor de “merkherkenning”, verwacht Bols. Het helpt bij succesvolle “internationale expansie” en bij het werven van “hooggetalenteerde individuen”, denkt GrandVision. Bols haalt naar verwachting 119 miljoen euro op, GrandVision vrijdag bijna 1 miljard euro.

Maar daar schieten de bedrijven zelf weinig mee op, blijkt uit de prospectussen. Vooral anderen worden daar beter van:

1. De eigenaars

HAL verkoopt bij de beursgang van GrandVision (2,6 miljard euro omzet, 26.000 werknemers) een vijfde van de eigen aandelen. Na de beursgang brengt de Rotterdamse investeerder zijn belang verder terug, maar blijft wel grootaandeelhouder.

AAC Capital Partners en het management, de eigenaars van Bols (80 miljoen euro omzet, 66 werknemers), pakken het creatiever aan en verkopen in eerste instantie geen of maar een klein plukje aandelen. AAC verkoopt zijn belang ná de beursgang – liefst als de koers is opgelopen. Toch ontvangt het private-equityhuis al na de gongslag in een keer bijna 70 miljoen euro. Dat bedrag moet Bols zijn aandeelhouder namelijk nog terugbetalen als gevolg van een oude schuld.

Extra bonus voor AAC: Bols moet ook de rente over de oorspronkelijke schuld betalen die de afgelopen jaren is opgestapeld. En niet tegen een vriendenprijs: het rentetarief bedraagt 12 procent.

2. De bestuurders

Ook de top van beide bedrijven verdient miljoenen. Neem Bols-topman Huub van Doorne. Samen met zijn vrouw Sandie is hij eigenaar van vennootschap DreamSpirit bv, die een vijfde van de aandelen bezit, op papier zo’n 13 miljoen euro waard. Vandaag verkopen ze 10 procent van de aandelen. Maar dat is nog niet alles: ook aan het echtpaar Van Doorne moet Bols een oude schuld van 2,6 miljoen euro afbetalen. En ook de Van Doornes rekenen dat rentetarief van 12 procent.

De top van GrandVision verdient nog meer. Het management bezit bijna 1,5 procent van de aandelen - op papier zo’n 75 miljoen euro waard.

3. Bankiers en advocaten

En dan zijn er nog al die dienstverleners die nodig zijn voor een beursgang: zakenbankiers, advocaten en adviseurs. Het meeste geld gaat naar de eerste groep. Zakenbankiers krijgen een fee, een percentage van het bedrag dat ze naar de beurs brengen. Bij GrandVision krijgen ze 1,5 procent, en nog een halve ‘bonusprocent’ als ze goed presteren. De zakenbankiers van Bols krijgen 2 procent en maken ook kans op een succesbonus.

4. En de bedrijven zelf?

Die krijgen niks – de beursgang kost ze in het slechtste geval geld. Zo gaat de opbrengst van de beursgang van GrandVision in zijn geheel naar eigenaar HAL, maar het brillenbedrijf moet wel 5 miljoen meebetalen aan de kosten.

Bols moet de opbrengst inzetten om een deel van zijn hoge schulden terug te betalen. De kosten van de beursgang, zo’n 7 miljoen euro, zijn ook voor de rekening van Bols, maar daar mag het bedrijf de opbrengst van de beursgang voor gebruiken.

Als er dan nog wat overblijft, mag Bols dat gebruiken voor “algemene doeleinden”. Voor groei en investeringen – leuke dingen. Maar dat gaat waarschijnlijk niet over miljoenen. Als Bols de verwachte opbrengst ophaalt, blijft er voor het bedrijf 200.000 euro over.

    • Teri van der Heijden