Voor het eerst dit jaar stijgt het aantal ebola-gevallen weer

Het aantal nieuwe gevallen van ebola per week is gestegen in de drie hardst getroffen landen van West-Afrika. Dat is voor het eerst dit jaar. Sierra Leone telt 80 van de 124 nieuwe gevallen.

Liberianen moeten in quarantaine blijven nadat meer dan twintig inwoners van hun dorpje aan ebola zijn gestorven. Foto EPA / Ahmed Jallanzo

Het aantal wekelijkse nieuwe gevallen van ebola is gestegen in de drie hardst getroffen landen van West-Afrika. Dat is voor het eerst dit jaar, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Sierra Leone telt 80 van de 124 nieuwe gevallen. In Guinee gaat het om 29 gevallen, in Liberia om vijf. De stijging wordt veroorzaakt doordat de gemeenschap zich verzet tegen de hulpverleners, zegt de WHO, en de geografische spreiding van gevallen blijft een “belangrijke uitdaging” in het beëindigen van de epidemie.

De telling van de WHO liep van 26 januari tot 1 februari.

vertragen / beëindigen

Cijfers van vorige week toonden volgens de WHO aan dat de hulporganisaties de ziekte onder controle hadden. Daardoor verschoof de aanpak van organisaties, “van het vertragen van de uitbraak naar het beëindigen van de epidemie”. De verwachting is dat de uitbraak nog voor het einde van dit jaar de kop is ingedrukt.

Bekijk ook op nrc.nl: Eerst lagen hier ebolapatiënten, nu mogen er kinderen naar school

    • Sterre van der Hee