Veilig rijden? Geld besparen

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: bijhouden hoe veilig je rijdt

Bedrijf: myJINI Oprichter: Dirk Grevink (50), Egis projects en Brisa Medewerkers: 20

Er bestaat al een tijdje zoiets als ‘motormanagement’: kastjes in je auto die bijhouden hoe zuinig, snel of veilig je autorijdt. De start-up myJINI brengt de kastjes sinds een aantal maanden op de markt voor particulieren.

Hoe werkt het?

Je schaft het kastje de ‘myJINI connector’ aan en plaatst het in de auto, rondom het dashboard. Dat kan bij auto’s die niet ouder zijn dan vijftien jaar. Het kastje registreert vervolgens je rijstijl en hoeveel kilometers je aflegt en er wordt berekend of je in de spits rijdt. Wie zuinig en veilig rijdt, of op bepaalde tijdstippen files mijdt, kan punten verdienen. Gelijkmatig remmen en optrekken is bijvoorbeeld veiliger dan continu keihard moeten remmen.

Waarom zou je dit willen?

Met verdiende punten krijg je allerlei voordelen, zoals goedkoper tanken of 25 procent op je verzekeringspremie terugverdienen. vijfhonderd mensen rijden nu met het kastje rond.

Wat is het verdienmodel?

De start-up verdient aan verzekeraar Allsecur, met wie ze een partnership hebben. Een verzekeraar heeft namelijk baat bij zuinige, veilige bestuurders. Wie dus als autobestuurder een kastje via de start-up aanschaft (gratis), koopt de autoverzekering erbij. De start-up levert zo dus eigenlijk klanten aan. De verzekeraar betaalt een premie aan de start-up voor iedere klant die ze op deze manier binnenkrijgen (rond de 90 euro). Ook betaalt de verzekeraar de start-up als de automobilisten daadwerkelijk keurig en zuinig rijden.

Bestaat dit nog niet?

Jawel. Er zijn steeds meer kastjes die motormanagement bijhouden en veel bedrijven geven ook zulke kastjes al aan medewerkers. Ook zijn er meer ontwikkelaars met zulke kastjes bezig om die op de particuliere markt te brengen.

    • Charlotte van ’t Wout