V&D: wie beweegt eerst in publieke overlevingsstrijd?

Toekomst V&D hangt af van offerbereidheid van alle partijen.

Wie redt V&D? De enige optie is: met z’n allen. Anders lukt het niet. Verhuurders, werknemers, banken, eigenaar Sun Capital – allemaal moeten ze offers brengen. Want als de een weigert, kijkt de ander ook wel uit.

V&D is momenteel met alle partijen in onderhandeling over zijn voortbestaan. Het lot van de winkelketen ligt in handen van cruciale belanghebbenden, die hun eigenbelang nastreven en dus niet zomaar toegeven.

De strijd wordt grotendeels in de openbaarheid uitgevochten – zeer ongebruikelijk in zulke situaties. Als ze er niet uitkomen, gaat V&D met ruim 10.000 werknemers failliet. Het zou het grootste Nederlandse faillissement in decennia zijn.

Gisteren diende het kort geding dat de grootste vastgoedeigenaar, IEF Capital, tegen V&D had aangespannen. Twee weken geleden eiste V&D in een brief van alle vastgoedeigenaren een huurvrije periode van vier maanden en daarna huurverlaging. IEF, dat twaalf V&D-panden bezit, eiste gisteren betaling – en anders ontruiming. Vrijdag doet de rechtbank uitspraak. Ook andere verhuurders bereiden een gang naar de rechter voor.

Gisteravond was er een bijeenkomst met een deel van de verhuurders om te praten over de impasse. Ook V&D was aanwezig. Het lijkt niet tot een oplossing te hebben geleid.

Om het reddingsplan te laten slagen, vraagt V&D offers van álle belanghebbenden, dus ook van de werknemers. Zij moeten 6 procent van hun salaris inleveren. Ook zij protesteren. Vakbonden FNV en CNV beraden zich op juridische stappen.

V&D vraagt ook zijn banken – ING, ABN Amro en Rabobank – om hulp. Zij zouden een deel van de schuld kwijt kunnen schelden. Eigenaar Sun Capital, een Amerikaanse investeringsmaatschappij, is bereid 40 miljoen euro bij te storten, maar alleen als alle anderen ook helpen.

On-Nederlands agressief

V&D vraagt vergaande offers. Er is een acuut liquiditeitsprobleem. De 63 warenhuizen maakten in 2013 een nettoverlies van 42 miljoen euro op een omzet van 619 miljoen. Een bedrijf in hoge nood moet wel oplossingen zoeken, het alternatief is faillissement.

Uitzonderlijk is de manier waarop V&D het speelt. Het warenhuis heeft er een publieke overlevingsstrijd van gemaakt. Het concern vráágt niet om een offer, maar eist dat, blijkt uit de brief aan de verhuurders. Gewoonlijk probeert een bedrijf zichzelf in stilte te redden en op een iets bescheidener toon, zeggen advocaten die gespecialiseerd zijn in faillissementen.

Interim-topman Don Roach koos echter een andere strategie. De Amerikaan is de financieel directeur van Sun Capital, maar geeft tijdelijk leiding aan V&D. Curatoren noemen zijn werkwijze on-Nederlands agressief en twijfelen aan de effectiviteit. „Dit is de Amerikaanse methode van slikken of stikken”, zegt advocaat Louis Deterink.

„Meestal gaat het wat diplomatieker”, zegt advocaat Nico Tollenaar. „Je moet mensen niet het mes op de keel zetten, maar proberen te overtuigen.” Daarbij komt, zeggen curatoren, dat private equity, in dit geval Sun Capital, doorgaans geen hoge gunfactor heeft. Advocaat Bruno Tideman: „Belanghebbenden denken: júllie wilden toch geld verdienen? Stoppen jullie er dan ook maar geld bij.”

Intussen dringt de tijd. V&D denkt nog twee à drie weken nodig te hebben om alle partijen mee te krijgen. Maar in die weken kan nog een hoop mis gaan: nog meer rechtszaken of een schuldeiser die het faillissement van V&D besluit aan te vragen.