V&D: iedereen moet meedoen, anders wordt het nooit meer wat

Foto ANP

Wie redt V&D? De enige optie is: met z’n allen. Anders lukt het niet. Verhuurders, werknemers, banken, eigenaar Sun Capital – allemaal moeten ze offers brengen. Want als de een weigert, kijkt de ander ook wel uit.

Er is een acuut liquiditeitsprobleem. De 63 warenhuizen maakten in 2013 een nettoverlies van 42 miljoen euro op een omzet van 619 miljoen. De onderhandeling over het voortbestaan wordt grotendeels in de openbaarheid uitgevochten – zeer ongebruikelijk in zulke situaties. Als de belanghebbenden er niet uitkomen, gaat V&D met ruim 10.000 werknemers failliet. Het zou het grootste Nederlandse faillissement in decennia zijn.

Wat gebeurt er nu?

Gisteren diende het kort geding dat de grootste vastgoedeigenaar, IEF Capital, tegen V&D had aangespannen. Twee weken geleden eiste V&D in een brief van alle vastgoedeigenaren een huurvrije periode van vier maanden en daarna huurverlaging. IEF, dat twaalf V&D-panden bezit, wil betaling – en anders ontruiming. Vrijdag doet de rechtbank uitspraak. Ook andere verhuurders bereiden een gang naar de rechter voor.

Gisteravond was er ook een bijeenkomst met een deel van de verhuurders om te praten over de impasse. Maar het lijkt niet tot een oplossing te hebben geleid.

Vestigingen V&D in Nederland

Wat wil V&D?

Om het reddingsplan te laten slagen, moeten werknemers 6 procent van hun salaris inleveren. Ook zij protesteren. Vakbonden FNV en CNV beraden zich namens het personeel op juridische stappen.

V&D vraagt ook zijn banken – ING, ABN Amro en Rabobank – om hulp. Zij zouden een deel van de schuld kwijt kunnen schelden. Eigenaar Sun Capital, een Amerikaanse investeringsmaatschappij, is bereid 40 miljoen euro bij te storten, maar alleen als alle anderen ook helpen.

Waarom een publiekelijke strijd?

Gewoonlijk probeert een bedrijf zichzelf in stilte te redden en op een iets bescheidener toon, zeggen advocaten die gespecialiseerd zijn in faillissementen. Maar interim-topman Don Roach koos een andere strategie. De Amerikaan is financieel directeur van Sun Capital, maar geeft tijdelijk leiding aan V&D sinds de vorige topman onverwacht vertrok. Curatoren noemen zijn werkwijze on-Nederlands agressief en twijfelen aan de effectiviteit. Advocaat Louis Deterink:

“Dit is de Amerikaanse methode van slikken of stikken.”

Advocaat Nico Tollenaar:

“Meestal gaat het wat diplomatieker. Je moet mensen niet het mes op de keel zetten, maar proberen te overtuigen. Leg uit dat je het heel vervelend vindt – vooral voor hen.”

Daarbij komt, zeggen curatoren, dat private equity, in dit geval Sun Capital, doorgaans geen hoge gunfactor heeft. Advocaat Bruno Tideman:

“Belanghebbenden denken: júllie wilden toch geld verdienen? Stoppen jullie er dan ook maar geld bij. Waarom moeten wij dat doen?”

Intussen dringt de tijd. V&D denkt nog twee à drie weken nodig te hebben om alle partijen mee te krijgen. Maar in die weken kan nog een hoop mis gaan: nog meer rechtszaken of een schuldeiser die het faillissement van V&D besluit aan te vragen.

    • Teri van der Heijden
    • Barbara Rijlaarsdam