Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

V&D gaat loonmaatregel verzachten, FNV en CNV naar de rechter

Warenhuisketen V&D gaat de aangekondigde loonmaatregel verzachten. De salarisvermindering van het personeel wordt nu in fases ingevoerd over een langere periode. Vakbonden FNV en CNV stappen alsnog naar de rechter.

Foto ANP / Valerie Kuypers

Warenhuisketen V&D gaat de aangekondigde loonmaatregel verzachten. De salarisvermindering van het personeel wordt nu in fases ingevoerd over een langere periode. Dit maakte de warenhuisketen zojuist bekend, schrijft persbureau ANP. Vakbonden FNV en CNV stappen alsnog naar de rechter.

Met de loonmaatregelen wil het warenhuis zijn kosten verlagen. De salarisvermindering van 5,8 procent gebeurt in twee stappen: per 1 februari 2015 met 3 procent en vanaf februari 2016 met 2,8 procent. Een woordvoerster laat weten:

Verder zullen we de maatregel rond de seniorenuren aanmerkelijk verzachten. Verdere invulling hiervan wordt op dit moment bekeken.

Update 20.37 uur: Leverancier CB (voorheen het Centraal Boekhuis) levert al sinds 23 januari geen boeken meer aan V&D. Dat zei CB-directeur Hans Willem Cortenraad na berichten van vakblad Boekblad. CB begon de leveringsstop nadat kredietverzekeraar Coface besloot de kredietlimiet voor V&D in te trekken. Door de levering te staken voorkomt CB dat het risico bij de uitgeverijen komt te liggen als het misgaat met V&D.

Update 18.06 uur: Vakbond FNV heeft besloten een kort geding aan te spannen tegen V&D wegens het eenzijdig doorvoeren van salarisverlaging. De vakbond dient morgen een verzoek in bij de rechtbank. Daarbij werkt FNV samen met CNV. Dat V&D de salarisverlaging in fases wil doorvoeren is geen aanleiding om van een rechtszaak af te zien. Niels Suijker, bestuurder FNV Handel:

“De werknemers zijn terecht boos. V&D handhaaft het loonoffer van 5,8 tot 10 procent en biedt nog steeds geen garanties voor de toekomst. We hebben er alle vertrouwen in dat de rechter aan de kant van de werknemers staat.”

Eerder vandaag liet vakbond CNV nog weten dat het naar de rechter stapt. De bond had V&D een ultimatum gesteld: de loonmaatregel moest voor vanmiddag worden teruggedraaid, zo niet dan zouden er juridische stappen worden gezet.

In een reactie aan nrc.nl laat CNV-vakbondsbestuurder Martijn den Heijer het volgende weten over de aankondiging van V&D:

Vooralsnog trekken wij ons kort geding niet terug. De loonmaatregel blijft in essentie gewoon staan. Uiteraard blijven we wel graag met V&D in gesprek om te kijken naar een oplossing.

Lees ook op NRC Q: V&D: iedereen moet meedoen, anders wordt het nooit meer wat en Dit is de Amerikaanse eigenaar die V&D (bijna) failliet laat gaan