Van Rijn biedt excuses aan om problemen met persoonsgebonden budget

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid tijdens een debat in de Tweede Kamer over de noodscenario's voor pgb-houders. Foto ANP/ Martijn Beekman

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid heeft excuses aangeboden voor de onrust rond de uitbetaling van het persoonsgebonden budget (pgb). Door problemen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kregen veel zorgverleners in januari geen salaris.

Voorheen kregen zorgverleners het zorggeld op hun eigen rekening overgemaakt, maar sinds januari gaan pgb-aanvragen via de gemeente of zorgverzekeraar. Zij dienen de aanvraag in bij de SVB, die het bedrag normaal gesproken na goedkeuring aan zorgverleners moet uitbetalen.

problemen

Bijna 150.000 pgb-houders hebben hun zorgovereenkomsten moeten laten goedkeuren. Zo’n 20.000 van hen hadden geen bevestiging van de SVB gekregen dat hun papierwerk in orde is. 15.000 mensen met een pgb hebben geen zorgcontracten ingediend. De veranderingen met het pgb zijn bedoeld om fraude tegen te gaan, benadrukte Van Rijn.

Het is de eerste decentralisatie van het kabinet waarbij aanzienlijke problemen aan het licht zijn gekomen. De Tweede Kamer wil dat de problemen zo snel mogelijk worden opgelost.

    • Sterre van der Hee