‘Tsjaad doodt 200 strijders van Boko Haram’ - ‘prestigeverlies voor Nigeria’

Tsjadische soldaten eerder deze week in Gamboru.
Tsjadische soldaten eerder deze week in Gamboru. Foto AFP / Marle

Het leger van Tsjaad heeft meer dan 200 strijders van Boko Haram gedood in het noordoosten van Nigeria. Dat meldt persbureau Reuters.

Er is gevochten in Gamboru en Ngala, nabij de grens met Kameroen. Strijders van Boko Haram vielen ook de Kameroense plaats Fotokol aan, maar die aanval werd afgeslagen volgens een bron in het Tsjadische leger.

Tsjaad en Kameroen nemen steeds intensiever deel aan de strijd tegen de Nigeriaanse terreurgroep. De Tsjadische luchtmacht voert sinds vorige maand zware beschietingen uit op stellingen van Boko Haram in Gamboru. Honderden strijders zouden al zijn gedood.

De Afrikaanse Unie besloot afgelopen vrijdag tot het inzetten van een Afrikaanse legermacht tegen Boko Haram. De missie, bestaande uit 7.500 militairen, zal voorlopig een jaar duren, maar kan worden verlengd.

‘Tsjaad grijpt in, omdat Nigeria faalt in bestrijden Boko Haram’

NRC-buitenlandredacteur Wim Brummelman over de strijd:

“Dat Tsjaad moet ingrijpen betekent prestigeverlies voor Nigeria. Nigeria is niet in staat om Boko Haram goed te bestrijden. Voor een buitenstaander is niet te begrijpen hoe lamlendig zij hiermee omgaan. In elk ander land zou de strijd tegen Boko Haram een dispuut zijn in de verkiezingsstrijd, maar niet in het zuiden van Nigeria.”

“Tsjaad heeft een belangrijk strategisch belang bij ingrijpen. Ze willen de oliepijplijn, die vanuit het zuiden van het land naar Kameroen loopt, veiligstellen.”

“Tsjaad neemt, gesteund door de Fransen, vaak het voortouw in de bestrijding van conflicten in de regio. Van alle buurlanden heeft Tsjaad de meest capabele strijdkrachten. Ze hebben veel gevechtservaring opgedaan in Mali en de Centraal-Afrikaanse Republiek.”