Top oliemaatschappij Petrobras stapt op wegens omkoopaffaires

De top van de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras stapt op. Dat schrijft Bloomberg Business. CEO Maria das Gracas Foster en vijf andere topmanagers treden terug omdat ze zijn verwikkeld in diverse omkoopaffaires.

De vandaag opgestapte ceo Maria das Gracas Foster.
De vandaag opgestapte ceo Maria das Gracas Foster. Foto EPA / Fernando Bizerra Jr

De top van de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras stapt op. Dat schrijft Bloomberg Business. CEO Maria das Gracas Foster en vijf andere topmanagers treden terug omdat ze zijn verwikkeld in diverse omkoopaffaires. Zij zouden de afgelopen jaren veel smeergeld hebben aangenomen van toeleveranciers die uit waren op opdrachten van het olie- en gasbedrijf.

Braziliaanse media meldden dinsdag al dat de Braziliaanse president Dilma Rousseff de top van het oliebedrijf de wacht had aangezegd. Dat besluit hangt samen met het omvangrijke onderzoek naar de betaling van steekpenningen aan medewerkers van Petrobras. Zij zouden de afgelopen jaren veel smeergeld hebben aangenomen van toeleveranciers die uit waren op opdrachten van het olie- en gasbedrijf.

Mogelijk grote gevolgen voor Braziliaanse economie

Door de affaires verloor Petrobras miljarden dollars aan marktwaarde en bedreigde daarnaast het economische herstel van het Zuid-Amerikaanse land.  Allerlei grote Braziliaanse bouwbedrijven lijken bij de misstanden te zijn betrokken, waardoor de affaire ook de aanleg van openbare werken lijkt te gaan schaden. Verder kan de positie van president Rousseff onder druk komen te staan, aangezien de corruptie ook zou hebben plaatsgevonden in de periode dat zij voorzitter van Petrobras was.

De overgebleven bestuurders komen vrijdag bijeen om een nieuwe top samen te stellen.

SBM Offshore ook betrokken bij corruptie

Ook de Nederlandse dienstverlener aan de olie-industrie SBM Offshore wordt met misstanden rond opdrachten van Petrobras in verband gebracht. Een voormalig topman van de Braziliaanse staatsoliemaatschappij, Pedro Barusco, zei eind vorig jaar dat hij 22 miljoen dollar aan steekpenningen heeft gekregen van SBM.

    • Nando Kasteleijn