Rood na 29 tellen en Blom is trending

De snelste rode kaart ooit in de eredivisie maakte van Kevin Blom het nationale mikpunt van spot. Later gaf de arbiter zijn fout toe.

Kevin Blom geeft PSV-spelerJetro Willems na 29 seconden de snelste rode kaart in de eredivisie. Foto Pics United

Nog niet één minuut is er gevoetbald in het Rat Verlegh Stadion als Kevin Blom de de meest besproken persoon van Nederland is geworden. Trending topic op Twitter; dat betekent doorgaans weinig goeds voor een voetbalscheidsrechter. Hij wordt bespot, vervloekt en gekleineerd. Kennelijk worden niet de gruweldaden van terreurbeweging IS het meest besproken, maar Kevin Blom, de man die het heeft aangedurfd om (onterecht) de snelste rode kaart in de eredivisie ooit uit te delen.

De arbiter doet dat na 29 seconden in het duel tussen NAC Breda en PSV. Hoofdrolspelers: Gill Swerts en Jetro Willems. De eerste is een giftige verdediger van NAC die met zijn 32 jaar geldt als ervaren. Tweede is een pas twintigjarige linksback van PSV, die dit jaar vooral indrukt maakt met zijn offensieve acties; Willems heeft in de eredivisie de meeste assists achter zijn naam.

Oók zij worden trending topic na de halve minuut voetbal in Breda. Aanleiding is de tackle van Willems op Swerts, die door de lucht zeilt en kermend blijft liggen. Zelf had de speler van NAC daarvoor een merkwaardig harde duw uitgedeeld aan Memphis Depay, waarna Willems een statement leek te willen maken door Swerts aan te pakken. Zo gaat dat vaak in een openingsfase: elkaar even bang maken.

Maar wat doet Blom? Hij trekt rood. Zo snel dat hij zijn assistenten onmogelijk kan hebben geraadpleegd voor hun mening. „Ik twijfelde niet”, zou de arbiter later zeggen. Anderen wel, vooral bij PSV.

Mikpunt van spot

Willems druipt hoofdschuddend af, lijkt te verbouwereerd om boos te zijn. De speler komt later voorbij in elk radiojournaal. Nieuwslezers hadden het eerst over het nieuwste record in de eredivisie, daarna pas over de makkelijke zege van koploper PSV (0-2), door goals van Depay en Georginio Wijnaldum. Willems overtrof de Ivoriaan Bonaventure Kalou, die als speler van Feyenoord in 2001 na 1.01 minuut van het veld werd gestuurd in een wedstrijd tegen SC Heerenveen, vanwege natrappen.

Toenmalig scheidsrechter Roelof Luinge werd die dag niet het nationale mikpunt van spot. Zijn beslissing viel niet te betwisten. Die van Blom wel. Rondom de perstribune snelt iedereen richting de monitor van NOS Langs de lijn, om erna te concluderen dat Willems te zwaar is gestraft. Hij raakt Swerts niet, hoewel hij er onbesuisd ingaat. Theater van Swerts? „Wat als ik was blijven staan?”, kaatst de Belg terug. „Wie weet was er dan wat ergers gebeurd. Of het rood was? Blom had ook geel of een waarschuwing kunnen geven.”

Blom heeft dan al veel hoon over zich heen gekregen. Zo gaat dat in een tijdperk waarin elke beslissing onder een vergrootgras ligt, en iedereen vervolgens op je kan vuren via internet. Een verslaggever van een Eindhovense krant twittert dat Blom al „geen beste historie met PSV had”, terwijl oud-scheidsrechter Mario van den Ende ook direct zijn zegje doet. Eerst op Twitter - „onterecht rood” - daarna in de radio-uitzending van de NOS. „Hooguit geel.”

In een stortvloed aan kritiek is er een enkeling die opkomt op voor Blom. Zoals de Engelse trainer Brian Clough ooit opkwam voor arbiters in een interview met BBC-commentator John Motson, die hij verweet veel te makkelijk te oordelen. „Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden hoe moeilijk het is om een wedstrijd te leiden.” Dit was in de jaren zeventig; toen lagen arbiters al onder vuur. Blom stond voor een moeilijke keuze en moest binnen seconden reageren. Het werd nog lastiger omdat Swerts „kermend op de grond lag. Geen reden voor een rode kaart, maar het gaf mij wel het idee dat ik goed zat.”

Spelregelavond

In de rust komt hij erachter dat zijn beslissing misschien toch onjuist was. Dan pakken de scheidsrechters hun telefoon en checken ze berichten van vrienden en kennissen. „Natuurlijk kijken we dan even”, zegt vierde man Mario Diks. „Iedereen in het stadion weet of het terecht was of niet en jijzelf niet. Dat zou raar zijn.”

Echt zeker weten de arbiters het als ze na afloop de beelden bekijken. Ze doen dat met zijn vieren. „Ik moet met de billen bloot”, erkent hij direct. „ Soms moet je als scheidsrechter je fout durven toegeven.” Hij vindt het „vervelend”, noemt het „oncollegiaal” van Swerts en hoopt dat het nog jaren duurt voordat hem weer zoiets „overkomt”. Een moedig tv-optreden is het, van een man die zaterdag met opgeheven hoofd kan afreizen naar voetbalvereniging Olympia ‘18 in Boxmeer. Daar leidt hij namens de KNVB een spelregelavond die wordt afgesloten met een quiz over rode en gele kaarten.

Die van Willems was er geen, maar dat wisten we pas na de herhalingen. Vanochtend werd de rode kaart geseponeerd.

    • Fabian van der Poll