Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politie maakte fouten, maar is niet aansprakelijk in zaak Alphen

De politie heeft fouten gemaakt bij het verlenen van de wapenvergunning aan Tristan van der V. maar is niet aansprakelijk voor de schade van slachtoffers en nabestaanden van het bloedbad van Alphen aan de Rijn in 2011. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald.

Rechters Wendel Ferenschild, voorzitter van de rechtbank Larissa Alwin en Janneke Bockwinkel voor aanvang van de uitspraak.
Rechters Wendel Ferenschild, voorzitter van de rechtbank Larissa Alwin en Janneke Bockwinkel voor aanvang van de uitspraak. Foto ANP / Jerry Lampen

De politie heeft fouten gemaakt bij het verlenen van een wapenvergunning aan Tristan van der V., maar is niet aansprakelijk voor de schade van slachtoffers en nabestaanden van het bloedbad in Alphen aan den Rijn in 2011. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald.

Een groep van 51 slachtoffers van de dodelijke schietpartij spande in 2011 een rechtszaak aan. Ze vinden dat de politie aansprakelijk is voor hun schade. De politie heeft immers in 2008 een wapenvergunning verleend aan Tristan van der V., terwijl bij hen bekend was – maar niet bij de ambtenaar die de vergunningsbeslissing nam – dat Van der V. een psychiatrisch patiënt was. Ook wist die ambtenaar niet dat Van der V. drie jaar eerder een vergunning was geweigerd, vanwege twee incidenten met een luchtbuks waarbij ook iemand gewond was geraakt.

De rechter oordeelde dat de politie in strijd met de wet heeft gehandeld door niet alle informatie over Van der V. mee te wegen in de procedure voor een vergunning, laat NRC-redacteur Michiel Dekker vanuit de rechtbank weten. Maar het verkeerd toepassen van de regels leidt niet tot aansprakelijkheid, stelde de rechter, de informatie van de politie wees op gevaar voor Van der V. zelf, niet voor derden.

De slachtoffers gaan in hoger beroep. Ze hadden vandaag “nergens op gerekend” en willen “desnoods naar het Europese Hof”.

Tristan van der V. schoot in 2011 zes mensen dood in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Zestien anderen raakten gewond. Na zijn daad schoot Van der V. zichzelf dood.