Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politie Ferguson experimenteert met niet-dodelijk wapen

De politie in de Amerikaanse plaats Ferguson gaat experimenteren met het gebruik van niet-dodelijke wapens. Het besluit om te experimenteren met niet-dodelijke wapens ontstond een maand nadat een blanke politieagent in Ferguson een ongewapende zwarte tiener doodschoot.

The Alternative, het niet-dodelijke wapen dat de politie van Ferguson gaat gebruiken
The Alternative, het niet-dodelijke wapen dat de politie van Ferguson gaat gebruiken Foto via Alternative Ballistics

De politie in de Amerikaanse plaats Ferguson gaat experimenteren met het gebruik van niet-dodelijke wapens. Dat meldt The Washington Post.

Training met nieuw wapen

Deze week worden een aantal politiemedewerkers getraind om te leren hoe The Alternative, zoals het wapen heet, werkt. Het besluit om te experimenteren met niet-dodelijke wapens ontstond een maand nadat een blanke politieagent in Ferguson een ongewapende zwarte tiener doodschoot. De agent werd niet vervolgd en er volgden vele demonstraties in de staat.

Politiechef Al Eickhoff (36) zocht op Google naar “minder dodelijke wapens” die de politie kon gebruiken als alternatief voor dodelijk geweld. Eickhoff stond open voor zowel wapens als munitie. Zijn oog viel op een wat vreemd uitziend oranje apparaat dat in de holster van een politiegeweer paste.

Als een kogel wordt afgevuurd, versmelt deze met een soort pingpongbal die met genoeg kracht wordt afgevuurd om iemand tegen de grond te krijgen, eventueel met een paar gebroken ribben, maar beslist niet dood.

Levens redden in plaats van nemen

The Alternative is een van de nieuwste modellen op de groeiende markt niet-dodelijke politiewapens. Andere wapens in deze categorie zijn de Taser, geweren geladen met pittenzakjes of peperkorrels, kogels met een coating van rubber en bepaalde types granaten.

Volgens Eickhoff is The Alternative bedoeld voor precies dat moment waarop een politieagent beslist om iemand neer te schieten om zichzelf of anderen te beschermen. Eickhoff:

“Het uitgangspunt van een agent is levens redden en niet levens te nemen.”

Het is de bedoeling het wapen na de proefweek te introduceren bij alle 55 agenten die werken in Ferguson.