Poetin vecht door, sancties of niet

Illustratie Ole Johansson

Economische druk heeft Rusland nog nooit van oorlogen weerhouden. En Poetin ziet helemaal niets in diplomatieke oplossingen inzake Oekraïne, meent Leonid Bershidsky. ‘Er zullen nog meer mensen omkomen’.

Terwijl Oekraïne weer in brand staat, houden de Westerse leiders hardnekkig vast aan hun gekozen aanpak: geen tegemoetkomingen en geen militair ingrijpen, alleen maar verdere economische sancties tegen Rusland. Dit is een zekere weg naar nog meer Oekraïense doden. Om te begrijpen waarom de separatisten en hun Russische bondgenoten besloten om een eind te maken aan bijna vier maanden van relatieve passiviteit, is het nuttig als we ons de situatie uit het gezichtspunt van president Poetin proberen voor te stellen.

Afgelopen zomer stuurde Rusland reguliere troepen om te voorkomen dat het Oekraïense leger de rebellen geheel zou uitschakelen. Dit leidde tot een spectaculaire Oekraïense nederlaag bij Ilovaysk. Opeens was Oekraïne bereid te praten en concessies te doen. Het staakt-het-vuren dat in Minsk werd ondertekend door de rebellen, de Oekraïense regering, Rusland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, creëerde in feite eenzelfde ‘bevroren’ conflictzone als in Transnistrië en Zuid-Ossetië.

Met goedvinden van Oekraïne kregen de gebieden die de rebellen beheersten een speciale status, waardoor ze zichzelf konden besturen en zelfs hun eigen politiekorps konden opzetten. Wel zouden het semi-autonome gebied onder verantwoordelijkheid van het Oekraïense sociale en financiële systeem blijven vallen. De Oekraïense president Petro Poroshenko ging met de voorwaarden akkoord en het parlement nam snel een wet aan die de rebellen alles gaf wat ze wilden.

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘Poetin vecht door, sancties of niet’ (€)