Op vakantie

Schrijfster Franca Treur houdt van schrappen. Resultaat: de reeks ultrakorte verhalen ‘X & Y’ over relaties.

Illustratie Olivia Ettema

Voor de zoveelste keer deze reis stelt Elsa voor om ergens op een mooi plekje te stoppen en de uit Nederland meegebrachte crackers te eten bij wijze van lunch. Ze houdt vol dat ze daarmee veel tijd besparen, vind maar eens een lokale tent precies naar je smaak.

David denkt: wat is tijd als je op vakantie bent? Toch gaat hij erin mee, zoals hij ook meegaat in de gedachte dat je net zoveel hebt aan het bekijken van de posters en de ansichtkaarten in de museumwinkel als aan het zien van de schilderijen zelf. Hij weet: als hij toegeeft, is ze de rest van de dag lief en toegeeflijk, en lacht ze op een manier die hem terugbrengt naar hun begintijd op de Handelsschool.

’s Avonds rijden ze van hotel naar hotel om kamers en prijzen te vergelijken. Elsa vindt uiteindelijk het tweede hotel het beste. Het bed is wat smal, maar afgaand op een vlugge blik in de eetzaal, verwacht ze veel van het ontbijt. David, hoewel vermoeid, keert zonder mopperen om en rijdt het hele stuk terug. Eenmaal daar, blijkt dat ze zich heeft vergist, ze bedoelde toch optie drie, die met die roodharige vrouw in de lobby.

Hoewel ze de week daarna meer crackers eten dan ooit, is Elsa elke dag prikkelbaar en uit haar doen. Ten einde raad stuurt David de auto een stil weggetje in. Hij kijkt haar aan.

Het duurt even voordat Elsa begint te praten. Hakkelend herinnert ze David aan de roodharige vrouw in de lobby van een van hun hotels. Terwijl David bezig was de auto ergens gratis te parkeren, had die vrouw Elsa aangesproken. Voor een klein bedrag, ongeveer het prijsverschil tussen hotel één en hotel drie, had de vrouw Elsa’s hand willen lezen.

Waarom ook niet, had Elsa gedacht. Doe eens gek voor een keer.

De vrouw had haar een aantal dingen over haar karakter verteld, die allemaal klopten. Bijvoorbeeld dat Elsa weet wat ze wil, dat ze recht door zee is, dat ze aan goede doelen geeft, zonder daar prat op te gaan, dat ze loyaal is als ze eenmaal haar hart voor iemand heeft geopend, dat ze afwachtend is en niet het type voor onenightstands.

Op het laatst had de vrouw gezegd dat ze iemand is die het anderen altijd naar de zin probeert te maken, maar dat er een moment aan zat te komen waarop ze voor zichzelf ging kiezen. De relatielijn in het midden van haar palm wees op minimaal twee huwelijken.