Leviathan krijgt toch brede Russische bioscooprelease

Anti-Poetin en anti-orthodox, in strijd met de wet tegen vloeken en gehekeld door de cultuurconservatieven onder leiding van minister van Cultuur Medinski – en toch krijgt de Oscarkandidaat en Golden Globe-winnaar Leviathan van Andrej Zvjiagintsev donderdag een brede Russische bioscooprelease op ten minste 634 schermen. Veel wijst erop dat het Kremlin niet geheel achter de patriottische aanval op de film staat: de woordvoerder van Poetin liet al op persoonlijke titel weten dat hij de film niet ziet als anti-Russisch en hoopt op een Oscar. Hoewel genegeerd door staatsmedia, is Leviathan, over een monteur die alles verliest door een corrupte burgemeester, al miljoenen malen illegaal gedownload, wat de filmmaker vorig week nog van harte aanmoedigde.