OM ziet geen nieuwe feiten in omkopingszaak SBM Offshore

Foto SBM Offshore

Het Openbaar Ministerie ontkent dat het SBM Offshore de hand boven het hoofd heeft gehouden en zich daarmee medeplichtig zou hebben gemaakt aan „het verzwijgen van koersgevoelig informatie”, zoals Vrij Nederland vandaag schrijft.

In een reactie op een artikel over de omkooppraktijken van het Schiedamse SBM Offshore dat wereldwijd drijvende productie- en opslag platforms voor olie verkoopt en verhuurt, zegt een woordvoerster van het OM “geen nieuwe feiten” te hebben aangetroffen.

SBM kwam in november van het afgelopen jaar een schikking overeen met het OM van 240 miljoen dollar. Op basis van eigen onderzoek was het OM tot de conclusie gekomen dat SBM tussen 2007 en 2011 ongeoorloofde betalingen had verricht aan buitenlandse functionarissen – onder wie overheidsfunctionarissen – in Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië.

‘Omkoopschandaal veel groter dan gedacht’

Vrij Nederland stelt vandaag op basis van een gesprek met de voormalige juridisch medewerker Jonathan Taylor, dat “het omkoopschandaal veel groter is dan tot nu toe naar buiten is gekomen”.

Volgens deze klokkenluider is de “aandeelhouders een rad voor ogen gedraaid, de concurrentie op oneigenlijke manier buitenspel gezet en zijn de autoriteiten lange tijd onvolledig geïnformeerd.” SBM zelf bestempelt de voormalig medewerker als ‘chanteur’ omdat hij gedreigd zou hebben informatie naar buiten te brengen in ruil voor geld. Tegen hem zou aangifte zijn gedaan in Monaco, waar de hoofdvestiging van SBM gevestigd is.

OM: geen nieuwe feiten in artikel

Het Nederlandse OM reageert dat het Taylor indertijd ook heeft gehoord. De schikking met SBM is tot stand gekomen “na gedegen en goed feitenonderzoek” van mails, documenten, getuigenverhoren en rechtshulpverzoeken.

In het artikel in VN worden volgens het OM geen nieuwe feiten naar voren gebracht. Mochten er alsnog nieuwe feiten op tafel komen – bijvoorbeeld uit onderzoeken die nog lopen in Brazilië – dan zou het onderzoek alsnog heropend kunnen worden, aldus het OM.

SBM Offshore presenteert vandaag na het sluiten van de beurs de jaarcijfers over 2014.

Lees ook een interview met Sietze Hepkema, lid van de raad van bestuur van SBM, uit december (€).

    • Renée Postma