Nu ik voor mezelf werk, kleed ik me eleganter

Just van Bergen (31) is zelfstandig fotograaf en werkt ook als communicatiemedewerker in Museum De Cruquius. Met haar vriend woont ze in een koophuis in Hoofddorp. „Iedereen in deze sector heeft het moeilijk.”

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Ik werk al vijf jaar als zelfstandig fotograaf, maar sinds vorig jaar doe ik het bijna fulltime. Ik wilde mijn werk professioneler aanpakken dus koos ik ervoor om fotografische vormgeving aan de fotovakschool in Amsterdam te volgen. Mijn werk bij het Museum De Cruquius heb ik aangehouden om naast de onzekerheid van het freelancen nog een vast inkomen te behouden. Het was wel eng om de stap naar het zelfstandig ondernemen te zetten. Er zijn veel fotografen en de markt zit niet mee, maar ik had er wel vertrouwen in. Nu kan ik zelf bepalen welke opdrachten ik doe. Financieel ben ik erop achteruitgegaan. Verdiende ik voorheen in het museum 1.300 tot 1.400 euro netto per maand, nu is dat 900 euro. Wat ik met fotografie verdien, gaat terug in mijn bedrijf, want ik heb veel nieuw materiaal moeten aanschaffen nu ik het professioneler aanpak. In 2014 stak ik zo 12.000 euro in mijn zaak. Hierdoor heb ik het op dit moment minder breed, maar dat heb ik er wel voor over. Het is spannend om mijn bedrijf te zien ontwikkelen, er zit een stijgende lijn in mijn omzet. Wat ik lastig vind van het zelfstandig ondernemen is dat ik soms moeilijk kan inschatten welke prijzen ik kan hanteren bij een nieuwe opdracht. Gelukkig ken ik via mijn opleiding veel andere fotografen. Ik kan ze altijd vragen wat voor hen gewoonte is, juist omdat iedereen in deze sector het moeilijk heeft helpen we elkaar graag.”

UIT

‘Ik woon samen met mijn vriend in een koophuis in Hoofddorp. Omdat ik nu minder verdien en mijn vriend in loondienst zit, betaalt hij momenteel tweederde van de vaste lasten. Het is de bedoeling dat dit fiftyfifty wordt als ik een hoger inkomen heb. Van die 900 euro gaat er van mij nu 500 euro in de gezamenlijke pot, 250 euro gaat op aan persoonlijke vaste lasten en dan houd ik 150 euro per maand over om leuke dingen van te doen. De laatste tijd is veel opgegaan aan kleding. Ik ben mijn garderobe een beetje aan het uitbreiden qua stijl, want nu ik voor mezelf werk, wil ik betere kwaliteit. Vroeger kleedde ik me alternatiever. Tegenwoordig heb ik een elegantere stijl met een jurk of een strakke broek. Helaas heb ik een dure smaak, een mooie trui kost al gauw boven de 100 euro. Mijn laatste grote aankoop was een deel van mijn rijlessen, het examen en een tussentoets. Voor mijn werk is het erg belangrijk om mobiel te zijn. Nu moet ik steeds met al mijn spullen in de trein, maar met een steekkar vol lampen en fotoapparatuur is dat niet te doen. We hebben al een auto waar tot dusver alleen mijn vriend gebruik van maakt. Ik hoop in maart af te kunnen rijden, maar ik moet nog wel zo’n 700 euro aan lessen betalen. Daar wil ik nog even mee wachten totdat ik mijn belastingaanslagen heb betaald.”

    • Liza Titawano