Broertjes: regels zijn goed nageleefd

Alles ging goed, bij de gijzeling in het NOS-gebouw donderdag. Dat zei de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes gistermiddag op een persbriefing in het raadhuis over de veiligheid in het Mediapark.

Volgens hem liep alles donderdagavond volgens de regels: de politie was snel ter plaatse en overmeesterde fluks de gijzelnemer. „De protocollen zijn uitmuntend nageleefd. Het is zeer geruststellend dat de afspraken zijn uitgevoerd.” Broertjes kan ook nog opgelucht melden dat Dick Schoof, nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV), het Mediapark een laag dreigingsniveau toedicht.

Op de vraag of er misschien toch wel enigszins iets misging, aangezien er plots een man met een (nep)wapen in de journaalstudio stond, antwoordt Broertjes: „Tegen mensen zonder wapen is het NOS-gebouw prima beveiligd. Tegen mensen met een wapen kun je je lastig beveiligen. Feit is dat het Mediapark kwetsbaar blijft”

Broertjes ziet echter geen reden om de beveiliging ingrijpend te veranderen: „Ik ga er zeker geen hek meer omheen zetten, daar hebben we slechte ervaringen mee. En ik ga het park ook niet gewapenderhand beveiligen. Zo ga je de escalatieladder op. Bovendien, het journalistieke werk moet in alle vrijheid worden verricht. Mensen moeten zich veilig voelen.”

Vrijdag praat Broertjes met de meer dan twintig verschillende partijen die over de veiligheid van het private Mediapark waken. De burgemeester zou de privébeveiliging van het bedrijfsterrein meer gecentraliseerd willen hebben: „Het zou me een lief ding waard zijn als er één aanspreekpunt voor de beveiliging zou zijn.”

    • Wilfred Takken