Net zo nuttig als theorie voor voetballers

In veel bedrijven kan het anders en beter, maar veranderingen worden tegengehouden door collega’s en bazen die alsmaar ‘kan niet’, ‘wil niet’ en ‘werkt niet’ herhalen. Slump en Douw proberen de baanbrekers die tegen beter weten in veranderingen proberen door te voeren, te helpen met dit boek. Ze zijn gelukkig realistisch genoeg om te beseffen dat baanbrekende doordouwers als Steve Jobs helemaal geen leuke mensen zijn. Dus hebben ze hun boek volgezet met manieren om noodzakelijke veranderingen te organiseren en te laten accepteren. Conclusie: iedere baanbreker doet het anders, er is geen standaardmethode. Dat maakt dit boek bijna net zo nuttig als een theorieboek voor voetballers, maar het zal de baanbrekers in ieder geval veel morele steun geven.