Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

‘Nederlander pleegt zelfmoordaanslag in Iraakse stad Fallujah’

Een Nederlander zou in de Iraakse stad Fallujah een zelfmoordaanslag hebben gepleegd. Dat meldt de Site Intelligence Group, die de situatie in het Midden-Oosten monitort. De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) kan de dood niet bevestigen.

Een Nederlander zou in de Iraakse stad Fallujah een zelfmoordaanslag hebben gepleegd. Dat meldt de Site Intelligence Group, die de situatie in het Midden-Oosten monitort. De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) kan de dood niet bevestigen.

Reactie ministerie

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan de dood van de Nederlander tegenover nrc.nl niet bevestigen, zo laat een woordvoerder weten. Ook is het onduidelijk of de man al in beeld was bij Nederland.

Twitter avatar siteintelgroup SITE Intel Group In its latest al-Bayan Radio broadcast, the IS reported a suicide bombing by a Dutch fighter, Abu Abdul Rahman al-Hollandi, in al-Fallujah.

Wel zegt de NCTV op de hoogte te zijn van het bericht en stelt dat het “aannemelijk is dat het om een Nederlander gaat omdat er eerder door Nederlanders in Irak aanslagen zijn gepleegd”, aldus een woordvoerder van de organisatie. Ook toont dit volgens de NCTV de “verdwazing aan hoe onschuldige jongeren worden misleid om zichzelf en anderen de dood in te jagen”.

Het zou gaan om een man die zich Abu Abdul Rahman al-Hollandi noemt. De online-jihadmonitor SITE verwijst naar een radio-uitzending waarin Islamitische Staat melding maakt van de aanslag.