Viktor & Rolf stopt met prêt-à-porter

Voorjaar/ zomer-collectie 2015 Foto AFP

Viktor & Rolf stopt met het maken van prêt-à-porter, zo werd gisteren bekend. De laatste collectie, de vrouwencollectie voor najaar 2015, wordt nog wel gemaakt en geleverd aan winkeliers, maar er zal geen show voor worden gegeven. De flagshipstore aan de Rue Saint Honoré in Parijs, die nog geen anderhalf jaar open is, zal begin 2016 sluiten.

Het Nederlandse ontwerpersduo gaat zich toeleggen op geuren en haute couture. Met name hun eerste parfum, Flowerbomb uit 2004, is wereldwijd een bestseller. Renzo Rosso, de Italiaan die een meerderheidsaandeel heeft in het merk, sprak in modedagblad WWD over een „strategische beslissing om Viktor & Rolf in het hoogste modesegment neer te zetten”.

Viktor Horsting en Rolf Snoeren zetten zich in 1998 internationaal op de kaart met hun baanbrekende haute couture, maar stopten daar in 2000 mee om zich toe te leggen op prêt-à-porter. Die was de laatste jaren geen groot succes meer bij pers en inkopers. In 2013 gaven de ontwerpers voor het eerst weer een coutureshow, die werd geprezen. Hun laatste haute-couturecollectie, een monumentale, in Vlisco-stoffen uitgevoerde ode aan Van Gogh, werd vorige week getoond in Parijs.

Voor de mannenmodecollecties werden al enige tijd geen shows meer gegeven. De vrouwencollectie voor voorjaar 2015 werd afgelopen najaar voor het eerst in jaren niet geshowd in een grote tent, maar in de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Parijs. Die wordt gratis ter beschikking gesteld aan Nederlandse ontwerpers.

    • Milou van Rossum