Help, ik ben WhatsAppverslaafd

Beeld NRCQ

Ook ik ben een van de 700 miljoen frequente gebruikers van WhatsApp. Maar zo’n groot onderdeel is de chatdienst van mijn leven niet, toch? Ik kan immers echt wel zonder. Dacht ik.

Om daar achter te komen ben ik in mijn eigen WhatsApp-data over 2014 gaan graven. Met één druk op de knop is de chatgeschiedenis met een bepaalde persoon te exporteren en versturen als .txt-bestand. Dit heb ik gedaan bij tien personen met wie ik het meeste contact heb via WhatsApp: mijn vriendin, vier vrienden, mijn ouders en broer, een collega en een groepschat waarin ik actief ben.

Vijf opvallende vondsten en confronterende lessen op basis van één jaar aan WhatsApp-data.

1. Ik ben verslaafd

WhatsApp telt zo’n 9,5 miljoen Nederlandse gebruikers, concludeerde onderzoeksbureau Telecompaper in oktober vorig jaar. De omzetcijfers van het bedrijf - dat in 2014 door Facebook werd ingelijfd - kwamen in 2013 uit op zo’n 10 miljoen dollar.

En ik ben dus een van die 9,5 miljoen. In een jaar tijd stuurde ik 17.289 berichten en ontving ik er 32.369.

perdag-app2

In bovenstaande grafiek is het totale aantal “interacties” (verstuurde + ontvangen berichten) per dag met de eerdergenoemde tien personen te zien. Confronterend, het gemiddelde aantal van 136 interacties per dag.

2. Ik moet mijn ouders vaker appen

Van de tien personen (+ groepschat) die ik geanalyseerd heb heb ik met mijn vriendin veruit het meeste contact via WhatsApp: gemiddeld 83 (!) berichten per dag. De rest varieert tussen de 0,8 en 5,4 interacties per dag. Note to self op basis van deze data: mijn ouders en broer vaker een berichtje sturen.

smallmults-pd-persoon-pub2
Als je toch aan het appen bent: NRC Q zit ook op WhatsApp. Gratis. Handig.

3. Ik stuur minder terug dan ik ontvang

Ik verstuur steevast minder berichten dan dat ik ontvang. Oftewel; het verschil tussen aantal verstuurde en het ontvangen berichten is altijd negatief. Al komt dit vooral door de groepschat - met vijf anderen - waar ik in zit.

Nog schokkender voor mezelf is dat ik op ieder uur van de dag wel minstens één bericht heb gestuurd, met een piek om vijf uur ‘s middags. Waarschijnlijk iets in de trant van “Wat eten we?” of “Gaan we nog de kroeg in?”. Of allebei.

4. Na vijven is het (pas) tijd voor feest

En mijn eerdere vermoeden lijkt te kloppen. Het is “All work and no play”, althans, tussen een en vijf uur ‘s middags. Na vijf uur daalt het aantal berichten gerelateerd aan werk*, en vanaf zeven uur ‘s avonds gaat het vooral over ontspanning**: feest, de kroeg en bier. Zie de eerste grafiek.

5. Maar gelukkig heb ik nog vooral zin in dingen

Veel apps over het werk dus, maar gelukkig heb ik vooral zin om dingen te ondernemen. Op basis van deze zoektermen komt het volgende beeld uit. En, je verwacht het niet, (correlatie = causatie, anyone?) het aantal “zin in” berichten piekt vanaf vijf uur ‘s middags.

*Zoektermen horend bij “Werk” > Werk, data, NRC, LocalFocus, kantoor en redactie
**Zoektermen horend bij “Ontspanning” > Borrel, feest(je), fissa, kroeg, café, bier, wijn en drank

*Zoektermen horend bij “Zin in” > Siked, zin in
**Zoektermen horend bij “Geen zin in” > Geen zin (in)

    • Yordi Dam