Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Entertainment

Middeleeuws festival Endiablada in Spanje

Op 2 en 3 februari vond het jaarlijkse 'Endiablada' festival plaats in het Spaanse Almonacid Del Marquesado. Sinds de Middeleeuwen verkleden de mannen uit het dorp zich als duivels, in bonte pakken met koebellen rond hun middel. Ze trekken door het dorp met een hop bombarie en bezoeken ook het kerkhof. Op 3 februari doen ze de plaatselijke kerk aan om Sint Blasius te herdenken. Volgens de legende wisten herders uit het dorp het standbeeld van de beschermheilige voor zich te winnen en vierden ze dit door de bellen van hun vee te laten rinkelen.
Aniceto Rodrigo, 78, Diablo Mayor oftewel ´hoofdduivel' verkleedt zich voor hij het dorp in gaat.
AP / Daniel Ochoa de Olza
AP / Daniel Ochoa de Olza
Aniceto Rodrigo leidt de broederschap van Endiablada´s.
AP / Daniel Ochoa de Olza
AP / Daniel Ochoa de Olza
AP / Daniel Ochoa de Olza
REUTERS / Susana Vera
REUTERS / Susana Vera
Op het kerkhof worden overleden broeders begroet.
AP / Daniel Ochoa de Olza
AP / Daniel Ochoa de Olza
De ´diablo´s´ gaan de kerk binnen voor een rituele gezichtswassing van het beeld van hun beschermheilige Sint Blasius.
REUTERS / Susana Vera
AP / Daniel Ochoa de Olza
REUTERS / Susana Vera