Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Marjolein Faber trekt lijst PVV voor Eerste Kamer

Marjolein Faber-Van de Klashorst.
Marjolein Faber-Van de Klashorst. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Marjolein Faber wordt lijsttrekker van de PVV bij de Eerste Kamerverkiezingen. Faber zit al sinds 2011 in de senaat en is fractieleider in de Provinciale Staten van Gelderland.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Marjolein Faber PVV-lijsttrekker Eerste Kamer! http://t.co/qaARukCRG4

Faber in een reactie tegenover de camera van de NOS:

“We zijn dit kabinet zo zat, dat we nu ons afrekenmoment hebben. We roepen alle kiezers op: stem op ons, dat is een stem tegen dit kabinet, een stem tegen Rutte.”

Volgens Faber was het islamstandpunt van de PVV de reden om zich aan te sluiten bij de partij.

“De islam is een verwerpelijke ideologie. Als we dat geen halt toeroepen, gaan we alles kwijtraken; onze vrijheid en onze democratie. Het is een nachtmerrie voor vrouwen, voor homo’s, in feite voor iedereen, voor alle ongelovigen.”

Faber was al fractievoorzitter in senaat

In juni vorig jaar werd Faber gekozen als nieuwe fractievoorzitter van de PVV in de Eerste Kamer. Ze volgde Marcel de Graaff op, die naar het Europees Parlement vertrok. In haar rol als voorzitter van de PVV-Statenfractie in Gelderland werd Faber bekend omdat ze zich vastbeet in de reiskostendeclaraties van PvdA-gedeputeerde Co Verdaas. Ze huurde persoonlijk een onderzoeksbureau in toen de provincie de zaak niet wilde uitzoeken. De affaire dwong Verdaas vervolgens al na een maand af te treden als staatssecretaris van Landbouw.

Op 18 maart wordt er gestemd voor de Provinciale Staten, de ‘parlementen’ van de 12 provincies. Daarna, op 26 mei, wordt er gestemd voor de Eerste Kamer door de leden van de Provinciale Staten. Vandaar de term ‘getrapte’ verkiezingen. De slogan van de PVV tijdens de Statenverkiezingen is: ‘Genoeg is genoeg’.