Man schuldig bevonden aan runnen online zwarte markt Silk Road

Rechtbanktekening van Ross Ulbricht. Foto AP/ Elizabeth Williams

De oprichter van de beruchte online zwarte markt de Silk Road kan een celstraf tegemoetzien. Een jury verklaarde de 30-jarige Ross Ulbricht schuldig aan het runnen van de site, waar onder meer drugs en valse identiteitsbewijzen verhandeld werden. De strafmaat wordt later (15 mei) bepaald, Ulbricht zou levenslang kunnen krijgen.

De Silk Road, opgericht in 2011, was een platform voor quasi-anonieme transacties, die beschermd werden door het anonieme Tor-netwerk en waar betaald werd met bitcoins. In totaal werd er volgens persbureau Reuters in de periode dat Ulbricht de leiding had voor 200 miljoen dollar (ongeveer 175 miljoen euro) anoniem aan drugs verhandeld. De jury acht Ulbricht schuldig aan illegale drugshandel, witwassen en hacken.

Veel bewijs dat Ulbricht erachter zat

De afgelopen drie weken kwamen de openbaar aanklagers met een grote hoeveelheid bewijs waaruit zou blijken dat Ulbricht de man achter het pseudoniem Dread Pirate Roberts was, de leider van de Silk Road. Zo voerden de aanklagers volgens The Verge inhoud van Ulbrichts persoonlijke dagboeken aan waarin verwezen werd naar zijn rol als degene die de Silk Road runde. Ook was er digitaal bewijs dat Ulbricht aan het pseudoniem linkte.

De Silk Road werd na de arrestatie van Ulbricht opnieuw gestart in de vorm van Silk Road 2.0. Daaraan kwam in november vorig jaar een einde. De man die het stokje van Ulbricht zou hebben overgenomen als leider wordt momenteel hetzelfde ten laste gelegd als hem.

Lees ook op NRC Q: De online zwarte markt is nu helemaal niet meer aan te pakken. (€)

    • Frank Huiskamp