Leider en parlementsleden Gouden Dageraad komen voor de rechter

Gouden Dagenraad-leider Nikolaos Michaloliakos. Foto AP/ Thanassis Stavrakis

De leider en parlementsleden van de extreem-rechtse Griekse partij Gouden Dageraad moeten voor de rechter verschijnen. Ze zijn aangeklaagd voor deelname aan een criminele organisatie. Mochten ze schuldig bevonden worden, kunnen ze een gevangenisstraf van twintig jaar krijgen, schrijft persbureau AP.

Alle achttien Gouden Dageraad-leden die deel uitmaakten van het vorige Griekse parlement zijn aangeklaagd, samen met 54 anderen. Het besluit komt minder dan twee weken nadat de controversiële neonazistische partij derde werd tijdens de parlementsverkiezingen, achter winnaar Syriza en Neo Dimokratia.

Vorig jaar oktober maakte een Griekse openbaar aanklager, Isidoros Doyiakos, bekend zo’n zeventig leden van de Gouden Dagenraad te willen vervolgen. Hij schreef in een zevenhonderd pagina’s tellend rapport dat de partij haar “politieke overtuigingen en theorieËn wil verspreiden en opleggen door middel van geweld”. Aanhangers van de partij hadden volgens hem knokploegen opgezet, die aanvallen hebben uitgevoerd op immigranten en linkse activisten.

Leider Nikolaos Michaloliakos en andere Gouden Dagenraad-leden zitten al vast. Ze werden aangehouden nadat een aanhanger van de partij in 2013 een linkse rapper had doodgestoken. Justitie in Griekenland is daarop het gewelddadige optreden van partijaanhangers gaan onderzoeken.

Opkomst na financiële crisis

Gouden Dageraad bestaat sinds midden jaren tachtig, maar bleef lang een marginale rol spelen in de Griekse politiek. Toen vijf jaar geleden de economische en financiële crisis uitbrak, steeg de aanhang voor de partij enorm. Tijdens de parlementsverkiezingen voor die van eind januari haalde de partij achttien van de driehonderd zetels. Bij de Europese verkiezingen in mei vorig jaar kreeg Gouden Dagenraad drie van de 21 Griekse zetels.

    • Frank Huiskamp