Kunst markt

Wat Negentiende-eeuws eiken baarstonnetje met wilgen banden, een verzilverd plaatje met koperen vis. Op de binnenzijde van het deksel is een visser geschilderd. Formaat: 30×30×22 cm. Op 8 februari te koop bij Veilinghuis Peerdeman in Utrecht. Richtprijs 400-600 euro.

Bijzonderheid Al op tekeningen van Rembrandt zijn baarsvissers te zien. Vaste attributen waren een korte bamboehengel, een wormenbak aan de broekriem en, voor de vangst, een houten vistonnetje aan een dikke leren riem om de schouders. Rond 1890 waren alleen in Amsterdam al 25 baarsvisclubs actief.

Goede koop?H. Schreuders, antiquair te Amsterdam: „Een bijzonder tonnetje met normale richtprijzen. Liefhebbers voor historische visserijattributen vind je vooral in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Ons onderwijs is zo afgestompt. Wie weet in Nederland nog wat een baarstonnetje is?”