Miljardenschikking voor S&P

Minister van Justitie Eric Holder (links) en zijn plaatsvervangerStuart Delery, gisteren in een toelichting op de schikking met S&P
Minister van Justitie Eric Holder (links) en zijn plaatsvervangerStuart Delery, gisteren in een toelichting op de schikking met S&P Foto Kevin Wolf / AP

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft een schikking van 1,5 miljard dollar (1,3 miljard euro) getroffen met de Amerikaanse justitie en de autoriteiten van 19 Amerikaanse staten. Daarmee komt een eind aan diverse rechtszaken over de te kleurrijke beoordelingen die Standard & Poor’s voorafgaand aan de kredietcrisis gaf aan allerlei verhandelbare leningen van Amerikaanse woningbezitters. Dankzij de florissante keuringsrapporten konden zakenbanken de effecten tegen te hoge prijzen aan andere beleggers verkopen. Standard & Poor’s ontkent strafbare feiten te hebben gepleegd, maar erkent dat oordelen geflatteerd waren doordat ook andere zakelijke belangen meespeelden bij het keuren van leningen, de inkomstenbron van S&P. Eerder kwamen Amerikaanse zakenbanken miljardenschikkingen overeen. Die waren in verhouding kleiner dan de jongste schikking van S&P. Die vertegenwoordigt ruim eenmaal de jaarwinst van het moederbedrijf. (NRC)