Kijken: Zo ziet een liedje eruit als elke klank een kleurtje krijgt

Gewone stervelingen zien geen paarse, groene of gele vlakken voor zich als ze een liedje horen, maar mensen met zogeheten synesthesie-kwaliteiten zien specifieke kleuren bij een muzieknoot. En dan zou een liedje er zo uitzien.

Als een liedje kleur krijgt, ziet dat er zo uit> Still uit Chrome / via Vimeo

Hoe ziet geluid eruit als je de klanken omzet in kleuren? Gewone stervelingen zien geen paarse, groene of gele vlakken voor zich als ze een liedje horen, maar mensen met zogeheten synesthesie-kwaliteiten kunnen verbindingen leggen tussen verschillende zintuigsferen. Ze zien bijvoorbeeld kleuren als ze muziek horen, elke toon correspondeert dan met een eigen tint.

Driehoeken met scherpe puntjes

De 25-jarige Australische designer en vormgever Pasquale D’Silva heeft naar eigen zeggen zo’n kleur-horend brein. Hij maakte het filmpje ‘Chromo’, waarin te zien is welke kleur en vorm hij associeert met een bepaalde klank. Tegen een zwarte achtergrond “spelen” roze cirkels, gele driehoeken met scherpe punten en blauwe vierkantjes. Een stroom van gekleurde stipjes danst op de achtergrond.

C H R O M O from Pasquale D'Silva on Vimeo.

Ook namen koppelt hij aan een kleur

D’Silva associeert niet alleen muziek met kleuren, maar ook gezichten en namen. In een interview met Fast Company zegt hij:

“Alles wat een gevoel teweegbrengt, kan een kleur oproepen.”

Het geluid van een verwarming is voor hem perzik-roze, honden zijn bruin of paars en zijn zakenpartner Jake is rood en zwart.

Het is geen psychische aandoening

Synesthesie is geen psychische, psychiatrische of neurologische ziekte; synestheten geven juist aan dat ze hun synesthesie vooral nuttig en plezierig vinden.

Zie jij kleuren bij geluiden? Doe de test en ontdek of je synesthesie hebt.

    • Carlijn Vis