Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

‘Kabinet gaat marechaussees inzetten tegen terreurdreiging’

De marechaussee gaan de komende tijd vaker worden ingezet bij de bewaking van gebouwen en objecten. Dat meldt RTL Nieuws vanavond op basis van bronnen. Morgen zou er een kabinetsbrief over verschijnen.

Foto ANP / Evert Elzinga

De marechaussee gaan de komende tijd vaker worden ingezet bij de bewaking van gebouwen en objecten. Dat meldt RTL Nieuws vanavond op basis van bronnen. Morgen zou er een kabinetsbrief over verschijnen.

De bewaking van belangrijke gebouwen gebeurt nu nog vaak door agenten. De inzet van de militaire politie moet de werkdruk bij de politie verminderen. Daarnaast kunnen de leden van de marechaussee zwaarder worden bewapend, maar of dat standaard wordt is nog de vraag. Hoeveel marechaussees het kabinet van plan is te gaan inzetten, zou uit veiligheidsoverwegingen geheim worden gehouden.

Daarnaast wil het kabinet ook onderzoek gaan doen naar de budgetten bij de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Het onderzoek richt zich op de lange termijn en moet de vraag beantwoorden of de diensten over enkele jaren nog genoeg geld hebben om terrorisme te bestrijden.

Eerder geen extra maatregelen

Half januari debatteerde de Tweede Kamer over de vraag welke veiligheidsmaatregelen Nederland moet nemen. Dit naar aanleiding van de aanslag op het satirische maandblad Charlie Hebdo. Na afloop van het debat schreven we in ons liveblog toen het volgende:

De conclusie is dat er geen extra maatregelen genomen worden tegen jihadisten en dreigend terrorisme. Volgens het kabinet voldoet de aanpak die de regering nu voorstaat. De drie wetsvoorstellen die al in de maak zijn, zijn volgens Rutte genoeg om geradicaliseerde jihadi’s op te sporen en in de gaten te houden. Wel krijgen joodse instellingen extra geld voor de beveiliging.