Justitie in Duitsland doet inval bij Imtech

Een schip van Greenpeace vaart voor de kolencentrale van RWE/Essent in Eemshaven langs. Foto ANP/ Vincent Jannink

De Duitse justitie heeft een inval gedaan bij enkele Duitse kantoren van technisch dienstverlener Imtech. Ook andere Duitse technologiebedrijven kregen bezoek van de autoriteiten. Die deden de invallen in het kader van een onderzoek naar mogelijke overtreding van mededingingsregels en belastingfraude rond de bouw van een kolencentrale van Essent, onderdeel van de Duitse energiemaatschappij RWE.

Een woordvoerder van het Nederlandse bedrijf zegt tegenover persbureau ANP dat het om een vervolgstap in een onderzoek gaat dat vorig jaar werd gestart. Imtech wijst er op zijn site op dat er uit eigen onderzoek, gedaan met ondersteuning van externe experts, niet is gebleken dat er mededingingsregels zijn overtreden.

Dat onderzoek had Imtech in november vorig jaar aangekondigd naar aanleiding van een melding van een klokkenluider. Die zei eind augustus dat er mogelijk fraude was gepleegd bij de bouw van de kolencentrale in het Groningse Eemshaven. Er zou mogelijk sprake zijn geweest van illegale kartelafspraken, waardoor zowel Essent als RWE meer kwijt waren voor de bouw.

Melding van mededingingsonderzoek ná prospectus

De aankondiging van het eigen onderzoek in november viel verkeerd bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Imtech had de mededingingszaak expliciet in zijn prospectus moeten vermelden, dat het bedrijf in oktober publiceerde. In een prospectus moet een bedrijf beleggers informeren over mogelijke risico’s. In januari vroeg de VEB zich in een brief aan Imtech af (€) of het bedrijf wel “in control” was en of projecten uit het verleden wel “voldoende zorgvuldig zijn gescreend op mogelijke claims en/of aansprakelijkheden”.

    • Frank Huiskamp