Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Jordaanse koning belooft ‘meedogenloze oorlog’ tegen IS

De Jordaanse koning Abdullah heeft beloofd dat het land een “meedogenloze oorlog” tegen Islamitische Staat (IS) zal voeren. Dat zei hij in een verklaring op de Jordaanse staatstelevisie, schrijft persbureau Reuter.

Jordaanse vrouwen poseren met de foto van Al-Kaseasbeh. De derde van links is zijn echtgenote.
Jordaanse vrouwen poseren met de foto van Al-Kaseasbeh. De derde van links is zijn echtgenote. Foto EPA

De Jordaanse koning Abdullah heeft beloofd dat het land een “meedogenloze oorlog” tegen Islamitische Staat (IS) zal voeren. Dat zei hij in een verklaring op de Jordaanse staatstelevisie, schrijft persbureau Reuter.

Eerder zei regeringswoordvoerder Mohammad al-Momani al dat Jordanië de inspanningen in de internationale coalitie die vecht tegen Islamistische Staat (IS) gaat ”intensiveren”.

Aanleiding voor de reacties is de dood van de Jordaanse piloot, die in december vorig jaar gevangen werd genomen door IS. Gisteren postte de terreurgroep een video online waarin te zien was dat de piloot, de 26-jarige Muath al-Kaseasbeh, levend werd verbrand. In reactie op zijn dood werden vanochtend twee terroristen opgehangen in Jordanië.

Koning Abdullah, die gisteren nog in de Verenigde Staten was, is teruggekeerd naar huis en heeft vandaag een vergadering van hoge veiligheidsfunctionarissen voorgezeten.