Jordanië executeert twee terroristen

Sajida al-Rishawi in een gevangenis in Amman in april 2006. Foto Reuters / Majed Jaber

Jordanië heeft twee terroristen ter dood gebracht. Het gaat om de Iraakse terroriste Sajida al-Rishawi, die in 2006 de doodstraf kreeg voor een mislukte zelfmoordaanslag in Amman. De ander is de Iraakse jihadist Ziad al-Karbouli, die lid zou zijn geweest van terreurgroep Al-Qaeda. Dat meldt persbureau AP.

Gisteren dook een video op van terreurgroep Islamitische Staat waarop te zien is hoe de Jordaanse straaljagerpiloot Moaz al-Kasasbeh levend wordt verbrand. Jordanië probeerde eerder nog al-Rishawi te ruilen tegen de piloot.

Volgens de Jordaanse autoriteiten is de piloot al op 3 januari gedood, meldt persbureau Reuters. Het leger van Jordanië reageerde door te zeggen dat hun wraak “zo groot zal zijn als het verlies van het Jordaanse volk”. De Jordaanse autoriteiten kondigden een “wereldschokkende” reactie op de moord aan. Binnen enkele uren zouden zes terreurverdachten die vastzitten in Jordanië worden gedood, onder wie Sajida al-Rishawi, zeiden bronnen van de regering tegen Sky News Arabia. De Jordaanse koning noemde de moord op al-Kasasbeh een “laffe terreurdaad” die op geen enkele manier verband houdt met de islam. Volgens Obama bewees de video van de Jordaanse piloot “de wreedheid en barbarij van IS”.

In december nam de terreurgroep Al-Kaseasbeh gevangen nadat zijn toestel crashte in het noordelijke Raqqa in Syrië (maps). Al-Kaseasbeh bestuurde een F16 die toebehoorde aan de anti-IS-coalitie, die bommen gooit op doelen van IS. De terreurgroep eiste dat Jordanië, in ruil voor de piloot, de ter dood veroordeelde Iraakse zelfmoordterroriste Sajida al-Rishawi vrij zou laten. Maar Jordanië wilde eerst bewijs zien dat Al-Kaseasbeh nog in leven was. Dat bewijs kwam niet.

    • Marije Willems