Jij behoedt het gasnetwerk van Gasunie voor ongewenste invloeden van buitenaf

Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Adviseur corporate security en crisismanagement
Bedrijf: Gasunie
Wat opvalt aan de vacature: jij zorgt dat het gasnetwerk goed beveiligd is

Wat doe je dan eigenlijk?

Jij wordt het nieuwe gezicht van de beveiliging van Gasunie. Gasunie verzorgt de transport van Nederlands aardgas, via ongeveer 15.500 kilometer pijpleidingen onder de grond in Nederland en Duitsland, en die infrastructuur moet natuurlijk goed beveiligd worden. Dat coördineer jij, zowel intern als extern.

Zo weet je bijvoorbeeld hoe je een compressorstation, een ondergrondse gasopslag of een stikstoffabriek het best beveiligt. Met een hek of met een hek, bewakers en camera’s. Zelf sta je natuurlijk niet aan de poort. “Je bent verantwoordelijk voor het beleid”, zegt Cees Pisuisse, directeur Juridische Zaken en Public Affairs bij Gasunie. En dat beleid is er op gericht om ‘ongewenst menselijk handelen van buitenaf’ te voorkomen. Cyberveiligheid wordt daarbij steeds belangrijker.

Natuurlijk ben je ook op de hoogte van welke eisen de overheid precies stelt aan de veiligheid. Je overlegt regelmatig met verschillende ministeries, zoals het ministerie van Economische Zaken, verantwoordelijke voor de gasvoorziening. Maar bijvoorbeeld ook met de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Wat voor collega moet je zijn?

Je moet wel houden van vergaderen, want het kan zomaar zijn dat je dat een hele dag aan het doen bent in Den Haag. Of in Brussel, want ook op Europees gebied zijn er natuurlijk wetten en regels over de veiligheidsaspecten van gaslevering. Maar je bezoekt ook geregeld een locatie om te controleren of alles op orde is en dan ben je niet te beroerd om mensen aan te spreken op zaken die niet goed gaan.

En als het nodig is, als er onverwachts wat niet goed gaat met de beveiliging, moet je dus ook ‘s nachts je bed uit.

Waarom zoeken ze iemand?

De huidige adviseur corporate security en crisismanagement gaat met pensioen.

Wat verdient dat?

‘Een goed salaris’, maar een precies bedrag kan Pisuisse niet noemen.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Gasunie heeft een belangrijke functie. Door de leidingen van Gasunie stroomt jaarlijks ongeveer 125 miljard kubieke meter gas, bijna een kwart van het totale Europese gasverbruik. “We hebben echt een publieke taak”, zegt Pisuisse. Daar staat wel tegenover dat je in Groningen moet gaan wonen. Dat moet je wel willen. Maar er gaat niets boven Groningen, toch?

    • Marieke ten Katen