Jeneverstoker Lucas Bols opent met winst bij beursgang

Likeurflessen in de Lucas Bols Distilleerderij. Bols ging vandaag naar de beurs in Amsterdam. Foto ANP / Evert Elzinga

Drankbedrijf Lucas Bols is zijn eerste dag aan de Amsterdamse beurs goed begonnen. De aandelen van de Amsterdamse fabrikant van jenever en likeuren openden vandaag op 16,52 euro. Dat is fors hoger dan de prijs van 15,75 euro waarvoor de stukken kort daarvoor naar de beurs waren gebracht.

Bestuursvoorzitter Huub van Doorne liet gisteravond al weten dat er “grote belangstelling” was voor de aandelen van Lucas Bols, fabrikant van onder meer Bokma, Pisang Ambon en Coebergh. Van Doorne bracht ongeveer 8,1 miljoen aandelen van het bedrijf naar de beurs, waarmee een bedrag van 127 miljoen euro werd opgehaald.

Verkoopprijs historische verwijzing

De gekozen verkoopprijs is overigens niet helemaal toevallig. De waarde van 15,75 euro lijkt namelijk te verwijzen naar de eeuwenoude historie van het bedrijf: de eerste jenever van Bols werd in 1575 gestookt. De totale waarde van het bedrijf komt door de gekozen verkoopprijs uit op 196 miljoen euro.

Lucas Bols veranderde de afgelopen jaren meermaals van eigenaar. In 1993 fuseerde het bedrijf met voedingsmiddelenfabrikant Wessanen, een samenwerking die slechts drie jaar duurde. In 2000 werd het bedrijf verkocht aan het Franse Rémy Cointreau, maker van onder meer Rémy Martin, Cointreau en Passoã.

Zes jaar later werd Bols opnieuw een zelfstandig bedrijf, mede met behulp van het geld van het management en investeerder AAC Capital. Zij betaalden destijds 210 miljoen euro voor het concern.

Lees ook op NRC Q “Bols naar de beurs, de wereld aan de jenever”, een interview met topman Huub van Doorne

    • Joost Pijpker