‘Jordaanse piloot levend verbrand in nieuwe video van terreurgroep Islamitische Staat’

Foto Nasser Nasser/AP

In een gisteren gepubliceerde video van terreurgroep IS is te zien hoe een gevangen Jordaanse piloot levend wordt verbrand door IS-strijders. Het zou gaan om de 26-jarige Muath al-Kaseasbeh die eind vorig jaar in Syrië gevangen werd genomen door IS en de afgelopen week onderdeel zou zijn van een mogelijke gevangenenruil. Jordaanse autoriteiten bevestigden de dood van de piloot gisteren. Hij zou al begin januari zijn vermoord door IS. Koning Abdullah van Jordanië noemde Al-Kaseasbeh een held en riep zijn bevolking op tot eenheid. In de video van 22 minuten is te zien hoe een man in een kooi staat te midden van vlammen. De video werd verspreid via een Twitter-account dat bekend staat als bron voor IS-propaganda. Autoriteiten onderzoeken of de man in de video daadwerkelijk de piloot is. Eind vorige week werd rekening gehouden met een deal waarbij de Jordaanse piloot en mogelijk ook de inmiddels geëxecuteerde Japanner Kenji Goto zouden worden geruild tegen de veroordeelde terroriste Sajida al-Rishawi. Gisteren kondigden Jordaanse autoriteiten aan Al-Rishawi en drie andere terroristen onmiddellijk te executeren.

    • Ap