Het Franse Openbaar Ministerie eist 30.000 euro boete voor Dieudonné

Het Franse Openbaar Ministerie eist een boete van 30.000 euro voor de komiek Dieudonné M’Bala M’Bala. Vorige maand is de Dieudonné opgepakt op verdenking van “verheerlijking van terrorisme”.

De Franse komiek Dieudonné (midden) bij de rechtbank. Foto EPA / Ian Langsdon

Het Franse Openbaar Ministerie eist een boete van 30.000 euro voor de komiek Dieudonné M’Bala M’Bala, schrijft persdienst AFP. Vorige maand is de Dieudonné opgepakt op verdenking van “verheerlijking van terrorisme”.

De 48-jarige komiek plaatste een post op Facebook met de tekst “Je me sens Charlie Coulibaly”. Amédy Coulibaly is de terrorist die in januari een gijzeling op touw zette in een kosjere supermarkt, waarbij vier mensen om het leven kwamen. Ook Coulibaly zelf werd gedood.

NRC-correspondent Peter Vermaas (Frankrijk):

“Hij heeft uitgelegd wat hij met de uitspraak bedoelde, namelijk dat hij zich op de dag van de mars Charlie voelde, maar dat hij zich tegelijkertijd opgejaagd (buitengesloten) voelde als een terrorist. Als Coulibaly dus. Zoals de aanklager zei: hij weet goed met woorden te spelen, en dus de kritische grens te bewaken. Maar zijn uitspraak kan gezien zijn verleden natuurlijk wel gezien worden als antisemitisme; het was tenslotte Coulibaly die vier Joden vermoordde.

De maximale straf voor het verheerlijken van terrorisme op internet is zeven jaar cel en 100.000 euro boete. In januari zijn meerdere personen in Frankrijk in snelrechtprocedures veroordeeld tot gevangenisstraf voor het verheerlijken van terrorisme.

omstreden

De cabaretier is omstreden vanwege zijn antisemitische uitspraken, Holocaustontkenning, en het bedenken van het gebaar dat bekend staat als de ‘quenelle’, dat critici omschrijven als een omgekeerde Hitlergroet. Eerder werden voorstellingen van Dieudonné door de rechter en politie verboden.

    • Sterre van der Hee