Schrijfster van klassieker To Kill a Mockingbird komt met tweede boek

‘One Book Wonder’, die term gaat niet meer op voor de Amerikaanse schrijfster Harper Lee (88), die gisteren aankondigde met een nieuwe roman te komen. In 1960 brak ze door met haar segregatieroman To Kill a Mockingbird, haar instant klassieker waarin de 8-jarige Scout vertelt hoe haar vader, de advocaat Atticus Finch, zich in de jaren 30 de woede van een fictief Amerikaans dorp op de hals haalt als hij besluit een van verkrachting betichte Afro-Amerikaanse man te verdedigen. Er werden 40 miljoen exemplaren van verkocht. Ook werd de roman verfilmd, met Gregory Peck als Atticus Finch. Maar Lee slaagde er tot haar spijt niet in nog een roman te schrijven.

Nu blijkt dat ze het al had gedaan. Go Set a Watchman, haar in juli te verschijnen nieuwe boek, schreef ze al in de jaren 50. Het boek is onlosmakelijk verbonden met haar debuutroman, liet Lee gisteren via haar uitgever weten: „Een personage in het verhaal was Scout, een volwassen vrouw. Mijn redacteur vond de flashbacks naar Scouts kindertijd interessanter en overtuigde me een roman te schrijven vanuit het oogpunt van de jonge Scout.”

Het manuscript werd vorig jaar herfst aangetroffen tussen archiefspullen. Lee dacht dat het manuscript verloren gegaan was. Vrienden overtuigden haar het alsnog uit te geven. Via haar uitgever laat ze weten blij te zijn: „Ik ben vereerd en verbaasd dat dit verhaal na al die jaren nu wordt gepubliceerd.”

    • Roderick Nieuwenhuis