Griekse premier optimistisch over schuldenakkoord met Europa

Juncker verwelkomt Tsipras bij aankomst in Brussel. De Griekse premier is hoopvol over een akkoord met Europa. Foto EPA / Olivier Hoslet

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft goede hoop dat zijn regering een akkoord met Brussel kan bereiken over het terugbetalen van de Europese noodhulp. Dat zei Tsipras vanmiddag na een ontmoeting met de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. Van een akkoord is evenwel nog geen sprake, zo voegde hij daar meteen aan toe.

Naast Juncker waren Europees president Donald Tusk en de voorzitter van het Europarlement, Martin Schultz, bij het overleg aanwezig. Na afloop van die bijeenkomst stond de Griekse premier kort de pers te woord:

“Ik ben zeer optimistisch dat we in deze gesprekken de goede kant op gaan. Op dit moment hebben we nog geen akkoord, maar we gaan in de goede richting met het vinden van een oplossing.”

Minister van Financiën in Duitsland

Tsipras en zijn minister van Financiën Yanis Varoufakis zijn vandaag met een soort Europese tour bezig om te bekijken hoe ze de schuldenlast voor hun land kunnen verlichten. Terwijl Tsipras in Brussel zat, ging Varoufakis langs bij zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble en Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank.

De kersverse Griekse premier won onlangs de Griekse verkiezingen, mede doordat hij beloofde de schuldenlast voor zijn land te verlichten. Sinds Griekenland in 2010 een omvangrijk steunpakket kreeg van Europa moet het land aan allerlei bezuinigingsdoelen voldoen. Tsipras vindt dat Brussel te veel eist van Athene.

    • Joost Pijpker