Goed voor je cv: doen alsof je Ban Ki-moon bent

Hoe leer je als ambitieuze student het best hoe een internationale organisatie als de VN werkt? Door het na te spelen. Over de hele wereld worden Model United Nations gehouden. Deze week op Harvard.

Van linksboven naar rechtsonder: Simone Zwatenkot, Frederike van Spaendonck, Aydan Figaroa, Marielle van Nimwegen, Gijs Kerstjens, Joris Ramm,Ruben Meijs, Roemer Sijmons, Luc Stefelmanns, Liesje Pfaeltzer, Joost Stolwerk, Anne Sophie van Vegchel, Elles ten Vergert, Bas Vaandrager, Charlotte de Mare. Twee studenten die ook naar Harvard gaan staan niet op de foto. Foto’s: Nick van Tiem
Van linksboven naar rechtsonder: Simone Zwatenkot, Frederike van Spaendonck, Aydan Figaroa, Marielle van Nimwegen, Gijs Kerstjens, Joris Ramm,Ruben Meijs, Roemer Sijmons, Luc Stefelmanns, Liesje Pfaeltzer, Joost Stolwerk, Anne Sophie van Vegchel, Elles ten Vergert, Bas Vaandrager, Charlotte de Mare. Twee studenten die ook naar Harvard gaan staan niet op de foto. Foto’s: Nick van Tiem

In november was Charlotte de Mare (21) drie dagen premier van Groot-Brittannië. Nou ja, bij wijze van spreken dan. Aan de Britse universiteit Cambridge deed ze mee aan een simulatie van een bijeenkomst van de Verenigde Naties. „Ik had de eer om het Verenigd Koninkrijk in de Europese Raad te vertegenwoordigen, wat dus in feite betekende dat ik David Cameron himself speelde”, zegt de rechtenstudent.

De Mare is president van de Utrecht University Model United Nations (UUMUN). Gisteren vertrok ze met zestien medestudenten naar Boston om deel te nemen aan de Harvard National Model United Nations. Vijf dagen lang zullen studenten van over de hele wereld aan de prestigieuze universiteit intensieve debatsessies voeren over sociale, humanitaire en culturele vraagstukken.

Model United Nations, afgekort: ‘MUN’, is een wereldwijd fenomeen. Chelsea Clinton (de dochter van Bill en Hillary) deed mee aan het diplomatieke rollenspel, net als huidig secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon. De jaarlijkse conferentie op Harvard, opgericht in 1951, is naar eigen zeggen de grootste en oudste. Dit jaar doen er meer dan drieduizend studenten mee. Nederland kent tientallen MUN-initiatieven, vooral op scholen, universiteiten en hbo’s. Sommige MUN-initiatieven organiseren eigen conferenties, andere trainen studenten om deel te nemen aan internationale MUNs.

Het belangrijkste doel is dat de deelnemers leren over de werking van een internationale organisatie als de VN. Daarnaast verbeteren ze vaardigheden als spreken in het openbaar en onderhandelingstechnieken. Iedere student vertegenwoordigt een land dat niet het zijne is en moet dus ook de standpunten van dat land kennen. „Uiteindelijk is het de bedoeling dat iedere commissie een resolutie schrijft waarin oplossingen worden voorgesteld waarmee in ieder geval de meerderheid van de landen het eens is.”

Vooral onder mensen die rechten of internationale betrekkingen studeren is MUN populair. Wie lid wil worden moet vaak wel eerst een selectieprocedure doorlopen. „We letten dan met name op hoe de kandidaten zich gedragen tijdens het munnen”, zegt De Mare. „We kijken of iemand initiatief toont, bijvoorbeeld of hij graag wil spreken.” Ook sociale vaardigheden zijn een aandachtspunt. „Het blijft een politiek spel, dus het is heel belangrijk dat je makkelijk op iemand afstapt en een praatje maakt. En we brengen een jaar lang veel tijd met elkaar door, dus het moet wel klikken.”

Barbara van Straaten (25) werkt sinds vorig jaar bij advocatenkantoor Allen & Overy. De vaardigheden die ze opdeed tijdens haar jaar UUMUN, in 2010, komen volgens haar nog altijd van pas. „Je leert heel goed spreken in het openbaar. En vooral ook snél spreken, want je krijgt tijdens een conferentie vaak maar dertig seconden of een minuut spreektijd. Ook leer je nadenken over belangen en hoe je die moet verdedigen.” Bovendien staat het goed op je cv. „Als je komt solliciteren bij een kantoor als Allen & Overy zullen recruiters er zeker naar kijken. Hetzelfde geldt denk ik voor grote consultancybedrijven.”

Hoewel het er in Nederland al behoorlijk serieus aan toe gaat, kan het altijd nóg fanatieker, vertelt Van Straaten. „Sommige buitenlandse studenten zien MUN echt als het begin van hun carrière. Op de conferentie op Harvard was er bijvoorbeeld een delegatie van Westpoint, een militaire academie uit Amerika. Die kwamen in uniform binnen en begonnen direct keihard te onderhandelen en namen alles heel serieus. Dat was wel een cultuurclash, vergeleken met onze Hollandse studentenclub.”