Franse diensten kenden de man die militairen stak

De man die gistermiddag drie militairen in Nice aanviel is een bekende van de politie. Maar ondanks klachten over „agressieve bekeringsijver” in een sportschool bij Parijs en een verdacht vertrek naar Turkije, was er onvoldoende reden om hem preventief vast te houden.

Zonder iets te zeggen trok de man even na 14.00 uur een keukenmes toen hij de militairen passeerde die een Joods centrum in het centrum van Nice beveiligden. Hij verwondde een van hen aan een arm en hand en een ander aan een wang. De twee moesten kort naar het ziekenhuis. De derde soldaat wist de man te arresteren.

Het bleek te gaan om de 30-jarige Moussa Coulibaly uit Mantes-la-Jolie, zo’n 60 kilometer van Parijs. Hij zou geen directe familie zijn van achternaamgenoot Amedy, die vorige maand vier mensen vermoordde in een kosjere supermarkt in Parijs. En hoewel het onderzoek is doorverwezen naar het terrorismeparket in Parijs, spreken de Franse autoriteiten voorzichtig van een „criminele daad”.

Tussen 2006 en 2011 kwam Coulibaly vele malen in aanraking met de politie wegens kleine criminaliteit: diefstal, vernieling, drugsgebruik. Hij werd zes keer tot boetes en voorwaardelijke celstraffen veroordeeld. Half december trekt hij opnieuw de aandacht als hij medesporters bekritiseert die zich naakt wassen, aldus een politiebron tegenover persbureau AFP. Sindsdien zou hij in de gaten worden gehouden door inlichtingendienst DGSI.

Die krijgt een tip dat hij op 27 januari op Corsica bij een reisbureau een enkele reis naar Ankara voor de volgende dag wilde boeken. (Vanwege het prijsverschil neemt hij uiteindelijk een retourtje Istanbul.) Dat zou kunnen duiden op een vertrek als jihadist naar Syrië. Op aanraden van de Franse douane stuurt Turkije Coulibaly direct terug.

Na aankomst wordt hij ondervraagd in Nice. Hij zegt dat hij op vakantie wilde. Hij komt vrij, maar de politie houdt hem in het oog. Hij neemt zijn intrek in een hotel in Nice, waar hij volgens politiebronnen in Le Monde door de stad loopt en drinkt en rookt met daklozen voor hij tot zijn daad komt.

    • Peter Vermaas